Eduskuntavaalien tulos nostaisi kuntavaaleissa perussuomalaiset Salon suurimmaksi valtuustoryhmäksi

0

Perussuomalaiset keräsi Salossa eduskuntavaalien suurimman äänimäärän. Jos menestys on samaa luokkaa keväällä kahden vuoden päästä järjestettävissä kuntavaleissa, perussuomalaiset nousee Salon kaupunginvaltuuston suurimmaksi ryhmäksi.

Nykyään perussuomalaisilla on seitsemän valtuutettua. Eduskuntavaalien kaltaisella menestyksellä se saisi 51-jäsenisestä valtuustosta 13 paikkaa.

Nykyvaltuuston suurin puolue on kokoomus. Sillä on 13 paikkaa. Kuntavaaleissa se sai 14 valtuutettua, mutta yksi heistä perusti oman yhden hengen ryhmänsä. SDP:llä ja keskustalla on kummallakin 12 valtuutettua. Eduskuntavaalien tuloksen mukainen jako veisi paikkoja kaikilta kolmelta. Kokoomuksella ja SDP:llä olisi yksitoista valtuutettua ja keskustalla kymmenen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajuus on tällä hetkellä valtuuston suurimmalla ryhmällä, kokoomuksella. Jos kuntavaalit menisivät eduskuntavaalien tapaan, nuijan saisi perussuomalainen.
Valtuuston pienet puolueet pysyisivät saman suuruisina kuin nyt: vihreillä olisi kolme valtuutettua, vasemmistoliitolla kaksi ja kristillisdemokraateilla yksi.

Vaaleja ei voi suoraan verrata toisiinsa, mutta ainakin ehdokkaissa on yhtäläisyyksiä. Salossa kaikkiaan kymmenen valtuutettua eri puolueista mittautti kannatustaan eduskuntavaaleissa.

Kokoomuksesta olivat ehdolla valtuutetut Juhani Nummentalo ja Annika Viitanen. Viitanen on myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Keskustan Ulla Huittinen on kaupunginhallituksen jäsen.

Perussuomalaisten Sanna Leivonen, Mikko Lundén ja Heikki Tamminen ovat valtuutettuja, ja Lundén on kaupunginhallituksen jäsen.

SDP:n Katja Taimela ja Saku Nikkanen ovat valtuuston jäseniä.Vasemmistoliiton Marja Ruokonen on valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Kristillisten Pertti Vallittu on valtuutettu.

Eduskuntavaaleissa viisi eniten Salossa ääniä saanutta ehdokasta olivat kaikki valtuutettuja: Taimela, Lundén, Tamminen, Huittinen ja Nikkanen. Eduskuntaan heistä pääsi vain Taimela.