Hallituksen vaikea ohjelmapaketti

0

Vaalivoittaja ja uuden hallituksen pääministeriksi nouseva keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on korostanut asiasisältöjen merkitystä hallitusneuvotteluissa. Perinteistä yksityiskohtaista hallitusohjelmaa ei nyt siis ole luvassa, vaan puheissa on painottunut strateginen ohjelma.
Yritystoiminnassa Juha Sipilä on tottunut vetämään strategiaprojekteja, ja sellaisena hän näkee myös uuden hallituksen työlistan. Ylimääräisiä mutkia on varmasti luvassa, sillä politiikassa asiat eivät etene yhtä suoraviivaisesti kuin yritysmaailmassa.
Yritysmaailmasta tutuista keinoista kertoo myös tavoite ministerien määrän vähentämisestä. Tehokas johtoryhmä ei voi olla liian suuri.

YHTEISKUNTASOPIMUS on esiintynyt vaalivoittajan puheissa ja tavoitteissa usein. Sopimuksen tavoittelu ei jäänyt pelkäksi puheeksi, vaan Sipilä sopi tapaamiset elinkeinoelämän ja työmarkkinajärjestöjen keskeisten vaikuttajien kanssa.
Pääministeriksi nouseva Sipilä haluaa yhteiskuntasopimuksen, koska sillä on vaikutuksia hallituksen talouspoliittiseen ohjelmaan. Yksi keskeinen tehtävä on parantaa Suomen kilpailukykyä, ja juuri tässä yhteiskuntasopimuksella on todellista merkitystä.
Todennäköiseksi hallitusvaihtoehdoksi on noussut keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen varaan rakentuva peruspunamulta. Yhteiskuntasopimus olisi helpompi toteuttaa, jos demarit olisivat mukana hallituksessa.

HALLITUKSEN strategialistalle Sipilä haluaa koota 5–7 keskeistä tavoitetta. Hän haluaa, että tavoitteet ovat myös selkeästi mitattavissa.
Uusi ajatus hallitusohjelman rungoksi kuulostaa hyvältä. Aika näyttää, miten se käytännössä toimii. Nyt on hyvä tilaisuus uudelle toimintamallille, kun rakenteelliset muutostarpeet ja taloudellinen tilanne vaativat isoja ratkaisuja

NOPEASTI muuttuvassa maailmassa hallituksella pitää olla valmiutta tehdä uusia tilannearvioita ja kykyä toteuttaa nopeasti uuden tilanteen vaatimia toimenpiteitä.
Juha Sipilä on peräänkuuluttanut vahvaa luottamusta hallituksen sisällä. Juuri sitä ja vahvaa yhteistä tahtoa hallitukselta nyt tarvitaan.