Kiinnostus suurhaukien pyyntiin kasvaa vahvasti

0

Kiinnostus suurhaukien pyyntiin kasvaa nopeasti etenkin Etelä- ja Lounais-Suomen rannikkoalueilla. Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön mukaan siellä myös ymmärretään varsin hyvin, että suurhauet kannattaa vapauttaa. Itä- ja Pohjois-Suomessa sen sijaan on paljon yleisempää, että isokin saalishauki tapetaan.
Kalatalouskonsulentti Juha Ojaharju muistuttaa, että jo kymmenen kilon painoinen hauki on harvinainen. Suuret yksilöt tuottavat paremmin elinkelpoisia poikasia ja ne siivoavat vesiä tehokkaasti särkikaloista.
Myös Suomen haukiseura korostaa nimikkokalansa merkitystä.
– Suurhauki on arvokas harvinaisuus, joka pitäisi päästää takaisin veteen, mikäli sellaisen onnistuu saalistamaan.
Seuran vapautuslistalle on ilmoitettu reilussa kymmenessä vuodessa 1 640 isoa haukea, jotka on päästetty jatkamaan kasvuaan. Niistä vain viisi on ollut yli 15-kiloisia. Listalle pääsyn edellytyksenä on vähintään seitsemän kilon paino tai metrin pituus.

STT-JOUNI KELA

STT