Linjariita muhii yhä SDP:ssä

0

Riita demareiden uuden ryhmäjohtajan valinnasta kertoo siitä, että puolue ei vieläkään marssi täysin yhtenäisillä riveillä. Vuosi sitten keväällä Antti Rinne nousi uudeksi puheenjohtajaksi ja syrjäytti Jutta Urpilaisen. Taistelu puheenjohtajan paikasta oli kova, ja se jakoi puolueen kenttäväen kahtia.
Torstaina nähty episodi demareiden ryhmäjohtajan valinnasta kertoo siitä, että nämä haavat eivät ole vieläkään arpeutuneet.

SDP joutui valitsemaan uuden puheenjohtajan eduskuntaryhmälle, kun Jouni Backman putosi eduskunnasta. Moni demareista olisi halunnut Jutta Urpilaisen uudeksi ryhmyriksi, mutta hän kieltäytyi ehdokkuudesta Rinteen pyynnöstä.
Urpilaisen mukaan Rinne pyysi häntä luopumaan ehdokkuudesta, koska he edustavat erilaista poliittista linjaa. Rinne itse taas selitti haluavansa pitää Urpilaisen vapaana mahdollista ministeripestiä varten.
Rinteen selitys ontuu, sillä Urpilainen olisi hyvin voitu nimittää ministeriksi, vaikka hänet olisikin aiemmin valittu eduskuntaryhmän johtoon. Se olisi vaatinut vain uuden ryhmänjohtajan valinnan, joka tavanomaisissa olosuhteissa ei ole politiikan vaikeimpia kysymyksiä.

TAPAHTUMA kertoo ennen kaikkea demareiden tulehtuneista väleistä. Joissakin puheenvuoroissa tilannetta on arvoitu jopa puolueriitana.
Kirvelevä vaalitappio on nostanut uudestaan pintaan ne jännitteet, jotka jäivät jälkeen viime kevään raastavasta puheenjohtajakilpailusta. Urpilaisen ja Rinteen leirit ovat edelleen olemassa

PUHEENJOHTAJA Antti Rinteen asema on käymässä entistä tukalammaksi. Vaalimenestyksen piti Rinteen avulla kääntyä nousuun, mutta ainakin näissä vaaleissa kävi toisin. Työväkeä ei palannut takaisin puolueen kannattajaksi, ja eduskuntavaaleissa tuli murskatappio. Nyt demareita odottaa todennäköisesti oppositio.
Eduskuntaryhmän uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Rinteen tukema Antti Lindtman. Valinta voi vielä kääntyä Rinnettä vastaan, sillä Lindtmania pidetään yhtenä päähaastajana puolueen uudeksi puheenjohtajaksi.
Vaalitappio ja puolueen sisäiset riidat voivat vauhdittaa kentän keskusteluja puheenjohtajan vaihtamisesta.