Löytyykö entiselle edustajalle työtä?

0

Päättyvän vaalikauden aikana on keskusteltu, onko oikein, että johtavat poliitikot lähtevät kesken kaiken muihin töihin.

Merkittävin tapaus oli pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) lähtö Euroopan unionin komissioon. Jo aikaisemmin Jyri Häkämies (kok.) oli siirtynyt elinkeinoministerin paikalta Elinkeinoelämän keskusliiton johtoon.

Kritiikki on ollut kahdenlaista. Toisaalta on katsottu, että ainakaan ministerin toimista ei saisi luopua kesken kauden. Toisaalta on arvosteltu sitä, että politiikasta on siirrytty suoraan edunvalvontatehtäviin, joissa pyritään vaikuttamaan poliittisiin päätöksiin.

JOILLEKIN kiinnostavia tehtäviä on tarjolla kesken poliitikon ura. Osan taas on vaikea löytää työtä politiikan jälkeen.

Työiässä oleva entinen kansanedustaja saattaa joutua kovan paikan eteen etsiessään uutta työtä. Useamman kauden edustajille maksetaan sopeutumiseläkettä tai sopeutumisrahaa, joten aivan puille paljaille poliitikko ei joudu.

Kansanedustajan muutosturvaa heikennettiin edellisellä vaalikaudella. Vuoden 2011 vaalien jälkeen aloittaneet edustajat saavat sopeutumisrahaa, jota maksetaan enintään kolme vuotta edustajapestin päättymisestä.

MUUTAMAT entiset kansanedustajat ovat kertoneet julkisuudessa, kuinka vaikea on löytää uutta työtä. Poliitikko joutuu esimerkiksi vakuuttamaan työhaastattelussa, että pystyy yhteistyöhön muiden puolueiden kanssa tai että ei ajattele vain omaa uraansa.

Helsingin Sanomien haastatteleman Antti Vuolanteen (sd.) mukaan poliittinen menneisyys olisi pitänyt häivyttää, mikä on tietysti mahdotonta.

 

EDUSKUNTAVAALEISSA on noin 2 000 ehdokasta. Joka kymmenes heistä valitaan eduskuntaan. Osa nykyisistä kansanedustajista putoaa pois vasten tahtoaan, osa jättää eduskunnan vapaaehtoisesti.

Politiikassa päätöksiä pitää valmistella ja perustella kunnolla. Kansanedustajan työ on vaativaa. Kun sen hoitaa kunnolla, tietoa, kokemusta ja suhteita karttuu tavalla, josta olettaisi olevan hyötyä myös eduskunnan jälkeen.

Monet tahot haluavat pitää yhteyttä kansanedustajiin ja edistää itselleen tärkeitä asioita. On outoa, jos sama edustaja muuttuu myöhemmin työnhakijana epäilyttäväksi.

Kokoomuksen entinen puheenjohtaja Jyrki Katainen siirtyi pääministerin paikalta Euroopan komissioon. Kataista kättelee Ranskan pääministeri Manuel Valls (vas.).