Salo ei voi jatkaa tällä tiellä

0

Salon kaupungin viime vuoden tilinpäätös on murskaavaa luettavaa. Tilinpäätös jäi pakkasen puolelle peräti 15,3 miljoonaa euroa. Kun viime vuoden budjettia syksyllä 2013 tehtiin, viime vuoden alijäämäksi arvioitiin 10,7 miljoonaan euroa.
Tilinpäätös on jäänyt miinukselle nyt jo neljänä perättäisenä vuotena. Tilinpäätökseen vaikuttavat muun muassa ostopalvelut kuten erikoissairaanhoito tai verotuloissa tapahtuneet vuosittaiset muutokset. Joskus heilahtelut voivat olla suuriakin.
Alijäämä kertoo siitä, että Salossa menot ovat tukevasti tuloja suuremmat.

TALOUS on Salossa kulkenut tasaisesti heikompaan suuntaan. Vuoden 2013 tilinpäätöksessä jäätiin miinukselle 2,6 miljoonaa euroa. Näin jälkikäteen sitä voidaan pitää vielä hyvänä vuotena. Verotuloja tuli tavallista enemmän Nokian maksamien irtisanomispakettien myötä, valtionosuutta saatiin korotettuna ja lomautukset pudottivat henkilöstömenoja.
Nyt on palattu karuun arkeen. Tulot jäivät selvästi alle edellisen vuoden. Myös palvelujen osto kallistui, kun sairaanhoitopiirin ja lastensuojelun ostot kasvoivat miljoonilla euroilla.
Velkaa jouduttiin ottamaan lisää 4 miljoonaa euroa. Lihavien vuosien ylijäämiä on vielä kaupungin taseessa, mutta kohta vanha puskurikin on syöty.

SOPEUTUMISOHJELMA on saanut kitkerän jälkimaun, ja päättäjät välttelevät jopa sen ääneen lausumista. Jotakin on Salossa kuitenkin pakko tehdä, menot eivät voi jatkuvasti olla tuloja suuremmat.
Verojen korottamiseen ei ole enää varaa, joten ainoa mahdollisuus on leikata menoja. Sen toteuttaminen käytännössä on kuitenkin kaikkea muuta kuin yksinkertainen asia. Niin ikävältä kuin se kuulostaakin, talouden tasapainottaminen vaatii Salossa paljon työtä ja sopeuttamista.

SAMAAN aikaan kun puolueet valmistautuvat eduskuntavaalien loppukiriin, lasketaan kaupungintalon kammareissa jo tulevan sopeuttamisohjelman raameja.
Valmistelulla on jo kiire, sillä ohjelmasta on tarkoitus päättää kesäkuun valtuustossa.