Salo nousuun ideoilla ja rohkeudella

0

VILLE POHJONEN. Synkkien työttömyyslukujen runtelemassa Salossa katsotaan helposti vain työttömien määrää ja korkealla pysyviä työttömyysprosentteja. Samalla jää helposti huomaamatta, että kaupunkiin syntyy koko ajan myös uusia työpaikkoja.
Huoli työllisyystilanteesta on toki aiheellinen. Kun työttömyys pysyy sitkeästi 16 prosentin huonommalla puolella ja työtä hakee yli 4 000 työtöntä, ei tilannetta voi pitää hyvänä. Ei edes tyydyttävänä. Se olisi itsensä pettämistä, ja siihen Salossa ei ole varaa.
Tilanne ei kuitenkaan ole aivan niin synkkä kuin pelkistä työttömyystilastoista voi lukea. Koko ajan avautuu myös uusia työpaikkoja, mikä helpottaa tilannetta.

Uusien työpaikkojen virta koostuu pienistä puroista, jotka harvoin nousevat yksinään uutisotsikoihin ja lehtien palstoille.
Kun Halikko Works kaatui ja työttömäksi jäi lähes sata työntekijää, nousi uutinen pääotsikoihin ja päivän puheenaiheeksi. Isot konkurssi- ja yt-uutiset huomataan, ja tieto leviää nopeasti.
Samaan aikaan voi moni pk-yritys palkata 1-3 uutta työntekijää, joista yhteensä syntyy helposti jopa muutamia kymmeniä uusia työpaikkoja. Nämä yksittäiset lisäykset eivät uutisvirrassa näy.
Tämän viikko on ollut myönteinen poikkeus. Salosta on kantautunut hyviä uutisia, jotka näkyvät aikanaan myös työllisyystilastoissa.
Salon polkupyörätehdas on kiihdyttänyt hyvään vauhtiin. Salossa kootuille pyörille on löytynyt hyvin asiakkaita, ja nyt yhtiö laajentaa toimintaa yritysostolla. Ikäihmisille tarkoitetuilla potku- ja kävelypyörillä tähdätään myös vientimarkkinoille. Salolaisfirman tuotevalikoima laajenee myös hittituotteeksi nousseilla läskipyörillä.
Lisää työtä on avautunut myös Orionin Salon lääketehtaalle. Alkurekrytointien jälkeen tehtaalle on palkattu koko ajan lisää väkeä. Kun mukaan lasketaan alihankintaa tekevät yritykset, Orion työllistää Salossa jo lähes 150 henkilöä.
Uusiakin hankkeita ja yrityksiä viikon uutispalstoille mahtuu. Salolaisyritys on avannut väylän suomalaiselle viljanviennille Kiinaan. Suomalaista laadukasta kauraa ja ohraa rahdataan tonnikaupalla Kiinaan kuukausittain. Vilja pakataan tehokkaasti kontteihin suoraan maatiloilla.
Salon uusi aurinkopaneelitehdas on käynnistämässä toimintaa. Ensimmäinen tuotantolinja on tarkoitus pystyttää parin viikon kuluttua, ja SaloSolar hakee kahtatoista työntekijää.
Tavoitteena on siirtyä paneelien tuotannossa nopeasti kolmeen vuoroon, jolloin työntekijöitä tarvitaan vähintään 30. Valmistuksen lisäksi yhtiö aikoo palkata lisää asentajia aurinkopaneelien asennustöihin. Kaikkiaan aurinkopaneelitehdas voi luoda jopa yli sata uutta työpaikkaa.

Tämän viikon uutissaldo kertoo selkeästi siitä, että ongelmista huolimatta Salossa on paljon eteenpäin vieviä hankkeita.
Salon vahvuus on hyvä sijainti. Vielä tärkeämpää on, mitä alueen yritykset ja ihmiset tekevät. On helppo uskoa Salon selviytymiseen, kun katsoo tätä listaa. Hyviä ideoita, joita lähdetään määrätietoisesti toteuttamaan.
Salo nousee hyvillä innovaatioilla. Lisäksi tarvitaan kykyä ja rohkeutta toteuttaa ideat.

Kirjoittaja on Salon Seudun Sanomien päätoimittaja.