Sipilä katsoo ensin oikealle

0

Vaalitulos antaa suurimmaksi puolueeksi nousseelle keskustalle ja sen puheenjohtajalle Juha Sipilälle hyvät mahdollisuudet uuden hallituksen kokoamiseen. Neljä vuotta sitten kokoomuksen Jyrki Kataisen lähtötilanne oli vaikeampi.

Kataisen sateenkaarihallituksen ja jatkokauden Alexander Stubbin (kok.) pätkähallituksen ongelmat tulivat nopeasti esille. Liian laaja hallituspohja ja yhteisen näkemyksen puute johti kompromissipäätöksiin, ja monet isot ratkaisut jäivät tekemättä.

Siihen ei Suomen nykytilanteessa ole enää varaa.

TODENNÄKÖISELTÄ näyttää, että Suomi saa porvarihallituksen. Hallituksen ytimen muodostaisivat keskustan lisäksi perussuomalaiset ja kokoomus. Kolmen suuren hallitusta vahvistaisi sopivasti RKP.

Tällä hallituspohjalla olisi eduskunnassa 133 edustajaa. Selkeä enemmistö antaa hyvän selkänojan viedä läpi vaikeita päätöksiä, ja niitä uudella hallituksella on luvassa vähintäänkin riittävästi. Vaalivoittoon nousi myös vihreät, mutta perussuomalaiset ja vihreät tuskin mahtuvat samaan hallitukseen.

Toinen vaihtoehto on keskustan, perussuomalaisten ja demarien varaan rakentuva hallituspohja. Sen sijaan neljän suuren hallitus tuskin toteutuu. Vankka enemmistö sillä toki olisi, mutta yhteinen näkemys olisi heikompi. Lisäksi kokoomuksen ja SDP:n välit ovat huonot.

SALKKUJAKO uudessa hallituksessa tuskin nousee ongelmaksi. Kiinnostavin vääntö käytäneen valtiovarainministerin paikasta. Stubb ja perussuomalaisten Timo Soini kun varmasti mieluiten valitsisivat ulkoministerin salkun. Perinteisesti valtiovarainministerin salkkua on soviteltu kakkospuolueen puheenjohtajan käteen.

Salon seudun näkökulmasta on hyvät mahdollisuudet saada oma ministeri. Keskustan Esko Kivirannalla on kaikki valmiudet päästä maa- ja metsätalousministeriksi.

TÄRKEINTÄ on saada kokoon hallitus, jolla on yhteinen näkemys maan talouden vaatimista toimenpiteitä ja kykyä tehdä tarvittavat päätökset.

Se edellyttää, että tavoitteista ja keinoista ollaan yhtä mieltä. Lisäksi hallituksen sisäisen luottamuksen pitää olla vahva.

Vaaleissa saavutettu menestys on vasta toissijainen perusta.