SSS:n valtakunnallisessa vaalijutussa väärää tekstiä

0

Salon Seudun Sanomien vaalilehdessä maanantaina 20. huhtikuuta sivulla 4 oli väärää tekstiä uutisessa, joka kertoi valtakunnallisesta vaalituloksesta.

Sivun pääjuttuun oli jäänyt vanhaa tekstiä, jota oli käytetty apuna vaalisivujen ulkoasua suunniteltaessa. Jutun otsikko, kuva ja kuvateksti olivat oikein.

Salon Seudun Sanomat pahoittelee virhettä.

Oikea lehteen tarkoitettu juttu on tässä:

Vaalitulos jättää keskustan
Sipilän herkkupaikan eteen

 ”Näyttää hyvältä hallituksen muodostajan kannalta.”

STT | PIIA LEINO
Keskusta lunasti sunnuntaina odotetun vaalivoittonsa, joka jättää puheenjohtaja Juha Sipilän loistavan pelipaikan eteen. Kolme perässä kiipivää puoluetta olivat kymmenen jälkeen illalla vielä lähes rinta rinnan kisaamassa kakkospaikasta.
Sipilä totesi kymmenen jälkeen illalla, että tulos näyttää hyvältä hallituksen muodostajan kannalta. Keskustan voitto näytti sulavan hieman odotetusta, mutta oli silti selvä.
Vielä ennakkoäänten jälkeen näytti siltä, että perussuomalaiset häviävät kisan kakkospaikasta, mutta puolue petrasi tulosta mitä pitemmälle ilta eteni. Kymmenen jälkeen illalla SDP, perussuomalaiset ja kokoomus olivat lähes tasoissa.
Kaikki kolme kakkossijaa kärkkyvää puoluetta olivat menettämässä paikkoja viime vaaleista. Viime eduskuntavaaleissa historiansa huonoimman vaalituloksen tehnyt SDP oli nyt tekemässä yhä huonompaa tulosta.
Sipilä: Luottamus
ratkaisee
Sipilä painotti jo etukäteen useaan otteeseen, ettei ole väliä sillä, kuka tulee kakkoseksi, kolmoseksi ja neloseksi. Samaa viestiä hän korosti myös sunnuntai-iltana.
– Hallitusneuvotteluissa ihan ensimmäinen asia on luottamus ja sitten vaaliohjelma, ja vasta sitten tämä järjestys, Sipilä sanoi.
Sipilän mukaan luottamus testataan siinä, päästäänkö pelisäännöistä yksimielisyyteen.
Sipilä varoi sunnuntaina edelleen ottamasta kantaa siihen, ketkä olisivat mieluisia hallituskumppaneita. Kysyttäessä hän on pitänyt mahdollisena esimerkiksi neljän suuren puolueen hallitusta.
Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan loppukiri kantoi, vaikka paikkoja menetetäänkin.
– Heittäydyimme maaliin, Soini katsoi.
Vihreät: Voittajien
kanssa neuvoteltava
Yksi illan selkeitä vaalivoittajia oli vihreät, joiden paikkamäärä näytti nousevan selvästi. Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistö katsoi äänestäjien kiittäneen muun muassa siitä, että puolue piti vaalikampanjassaan esillä kansalaisia kiinnostavia asioita kuten palveluja. Hän katsoi, että tuloksen pitäisi merkitä pääsyä ainakin neuvottelemaan hallituspaikasta.
– Pidän selvänä, että suurimman puolueen velvollisuus on keskustella vaalivoittajien kanssa, Niinistö sanoi.
Vaalivoittoa povattiin myös vasemmistoliitolle, mutta paikkojen määrä näytti vain vähenevän. Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki myönsi, että tulos oli pettymys, sillä puolue odotti muutamaan lisäpaikkaa.
RKP:n kannatus jäi viime vaalien tasolle ja se näytti uusivan paikkansa. RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund totesi, että vaalituloksen perusteella vain keskusta voi olla varma hallituspaikastaan. RKP on istunut Suomen hallituksessa yhtämittaisesti 1970-luvun lopulta lähtien, ja Haglundin mukaan hallituspaikka on tavoite myös tällä kertaa.
Äänestysprosentti jäi jonkin verran alhaisemmaksi kuin ennakkoäänten perusteella olisi voinut päätellä. Äänestysprosentti oli 70, kun se neljä vuotta sitten oli 70,5.