Vaalipäivä ratkaisee tuloksen

0

Tänä iltana selviää, ketkä 200 kokoontuvat reilun viikon päästä uuden eduskunnan ensimmäiseen istuntoon valitsemaan puhemiestä ja varapuhemiehiä. Valtiopäivät avataan vielä keväällä, mutta täysistunnot alkavat vasta syyskuussa, kun syysistuntokausi avataan.
Ennakkoäänestyksen aikana äänioikeuttaan käytti noin 1,3 miljoonaa suomalaista. Vaikka äänestysprosentti jäisi edellisten vaalien tavoin 70:n tietämille, on yli puolet äänistä vielä antamatta, kun vaalihuoneistot avaavat tänään ovensa.
Tulos siis ratkeaa kirjaimellisesti vasta vaalipäivänä.

SUOMALAISTEN äänestysaktiivisuus vaihtelee vaaleittain. Viime kuntavaaleissa jäätiin valtakunnallisesti alle 60 prosentin. Eurovaaleissa äänensä antoi runsas 40 prosenttia äänioikeutetuista. Presidentinvaaleissa ensimmäisen kierroksen prosentti oli yli, toisen kierroksen alle 70 prosenttia.
Vaalitilanne on eduskuntavaaleissa sen verran jännittävä, että äänestäjien voi odottaa lähtevän tänään liikkeelle. Myös ehdokkaissa on valinnanvaraa. Varsinais-Suomessa eduskuntavaaliehdokkaita on kaikkiaan 166. Heistä 28 on Salon seudulta eri puolueista. Vaihtoehtoja on tarjolla niillekin äänestäjille, jotka haluavat kansanedustajan olevan omalta kotiseudulta.

EDUSKUNTAVAALIEHDOKKAITA on hieman yli 2 000. Vain joka kymmenes valitaan. Valtava joukko ehdokkaita ja heidän tukijoitaan on tehnyt työtä, joka ei lopulta johdakaan eduskuntapaikkaan.
Kaikki ehdokkaat eivät olekaan mukana sillä mielellä, että tulevat valituksi. He haluavat pitää pitää keskustelussa esillä tärkeinä pitämiään yhteiskunnallisia teemoja ja tahtovat nostaa näkyville ehkä valtavirrasta poikkeavia ajatuksia.
Vaaleissa täytyykin olla tilaa monenlaisille näkemyksille. Äänestäjän tehtävä on ratkaista, mitkä niistä ansaitsevat kannatuksen.

SALON erinomainen sijainti moottoritien ja rantaradan varressa, Helsingin ja Turun välissä, on näkynyt korostuneesti vaalikevään aikana. Kaupungissa on vieraillut runsaasti ministereitä ja puolueiden johtohenkilöitä.
Eduskuntavaalit eivät muuta Salon sijaintia. Kaupungissa kampanjoinnin takia vierailleista vaikuttajista moni on tärkeissä tehtävissä tulevallakin vaalikaudella. Toivottavasti yhteydet toimivat ja Salon alueen asiat kiinnostavat kärkipoliitikkoja myös vaalien jälkeen.