Vaalitulos antaa keskustalle valinnanvaraa

0

Eduskuntavaalien pöytä oli katettu neljän suuren puolueen kisaksi. Se vaaleissa toteutui. Voittajana kamppailusta tuli ulos keskusta – ennakko-odotusten mukaan.
Keskustan voi sanoa olleen näiden vaalien suurvoittaja, ja näiden neljän kesken se oli myös ainoa voittaja. Kaikki muut suurista puolueista kirjasivat tililleen tappion, vaikka työ- tai torjuntavoitoista puhuisivatkin.
Vaaleissa toteutui samansuuntainen kuvio kuin neljä vuotta sitten. Silloin perussuomalaisten suurvoitto johti siihen, että muiden osaksi jäi laskea menetykset. Nyt samanlaisen voittajan roolin otti keskusta.

VAALITULOKSESSA toteutuivat varsin hyvin mielipidemittausten antamat suuntaviivat. Kuumin kilpailu käytiin keskustan takana kakkospaikasta. Tämä kilpailu oli kalkkiviivoille saakka täpärä. Maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi ohi kokoomuksen kiri ääntenlaskennan edetessä perussuomalaiset. Jatkojytkystä voi puhua. Neljän suuren kisassa SDP putosi muiden kelkasta ja jäi neljänneksi.
Vihreät on vaalien toinen kiistaton voittaja. Se lisää paikkamääräänsä roimasti ja ohitti keskikokoisten puolueiden sarjassa vasemmistoliiton.

DRAMAATTISIMPIIN ennusteisiin verrattuna lopputulos ja puolueiden väliset erot maltillistuivat. Keskusta ei jyrännyt ainoaksi suureksi. Toisaalta yhdellekään puolueelle tulos ei ollut keskustan suurvoiton varjossa nöyryytys, vaikka SDP:lle vaalit olivat ankara läksy.
Myös perusasetelma säilyi: maassa on seuraavankin vaalikauden ajan neljä isoksi laskettavaa puoluetta, keskusta, kokoomus, perussuomalaiset ja SDP, jotka ovat omassa sarjassaan.

JATKON kannalta vaalit tuottivat politiikan perusasetelmaan muutoksen. Oppositiossa kyntensä hionut keskusta on seuraavan hallituksen rakentaja.
Kaikki muu vaalien jälkeen onkin auki. Vaalituloksen perusteella on mahdotonta tehdä päätelmiä tai edes järkeviä ennusteita siitä, ketä keskusta lopulta hallituskumppaneikseen saa. Vaihtoehtoja on lukuisia, ja mukaan tulee myös vaalitappion kärsineitä.
Vaalituloksen puolesta jatkoneuvottelut voidaan käydä puhtaasti asiapohjalta. Tämä ennustaa hedelmällisiä hallitusneuvotteluja ja lopputuloksena tavoitteisiinsa sitoutunutta hallitusta.