Veikkausliigan surkeuden takana on kirkkaus

0

Veikkausliiga.
Sarja, joka herättää enemmistössä joko välinpitämättömyyttä tai vähättelyä. Sarja, josta vain marginaaliin puserretut tennarihipsterit jaksavat innostua.
Mielikuvat ovat vahvat.
Epätasainen nurmikko, jossa on hiekoitettuja länttejä siellä täällä. Roiskimista, huonoja haltuunottoja ja karanneita keskityksiä. Paljon sattumaa, vähän logiikkaa. Viima, sade ja b-luokan jauhomakkara. HJK varmistaa mestaruutensa jo elokuussa.
Miksi sitten uhrata kokonainen sivu salolaisesta paikallislehdestä tällaisesta sarjasta kertomiseen?
Koska Veikkausliiga peilaa koko suomalaista urheilua karulla tavalla.
1) Rahatilanne on surkea.
Ainoastaan HJK maksaa pelaajilleen yli miljoona euroa kaudessa. Liigapelaajien keskipalkka on alle 20 000 euroa vuodessa ja päätoimisia jalkapalloilijoita on yhä vähemmän. Karkeasti arvioituna puolet pelaajista tekee pelaamisen ohessa jotain muuta työtä. Suomalaisen palkansaajan keskiansion ylittää noin joka kymmenes liigapelaaja. Useimmat seurat eivät edes maksa pelaajilleen ympäri vuoden palkkaa!
Kaksi rumaa vertausta: Sarjanousija HIFK maksaa pelaajilleen yhteensä 250 000 euroa. Täsmälleen saman verran jääkiekkoseura HIFK maksoi vuonna 2013 palkkaa 40-vuotiaalle Ville Peltoselle. HIFK:n pelaajabudjetti on vain vähän isompi kuin Vilppaan korisliigajoukkueen, vaikka HIFK:n pelaajamäärä on kaksinkertainen.
2) Olosuhteet ovat surkeat.
Veikkausliigaa pelataan yleisurheilu- tai hiihtostadioneilla. Meillä ”jalkapallostadioniksi” kutsutaan kenttää, jossa on toisella sivulla katettu betonikatsomo ja päädyissä lautakatsomot. Oikeita jalkapallostadioneita Veikkausliigasta löytyy vain Töölöstä ja Kupittaalta.
Jalkapallo on suurin kärsijä suomalaisessa urheilurakentamisen kulttuurissa, jossa samaan projektiin ympätään niin paljon hyötyjiä, ettei jäljelle jää kuin kärsijöitä. Sen takia Suomessa pelataan jalkapalloa juoksuratojen keskellä ja sen takia suomalaisen palloilusalin lattiat ovat täynnä eri värisiä viivoja.
3) Pelaajat ovat surkeita.
Kuka osaa edes luetella samantien viisi veikkausliigapelaajaa? Entä ketkä veikkausliigapelaajat kuuluvat maajoukkuerinkiin?
Stop.
Käännetäänpä tilanne päälaelleen.
1) Seurojen budjetit pohjautuvat pitkästä aikaa realismiin eikä haaveisiin. Ensi syksyllä ei ole odotettavissa konkursseja, talousvaikeuksien aika on ohi. Joku seura saattaa jopa jäädä plussalle.
2) Seinäjoki ja Vaasa saavat lähivuosina uudet jalkapallostadionit, eikä Suomi-futiksen periferiaa Pohjanmaata tunneta enää vain painista ja pesäpallosta. Lisäksi perinteisiin Tampereen Tammelaan ja Lahden Kisapuistoon suunnitellaan totaaliremonttia.
3) Veikkausliigan historiassa ei ole tainnut olla nimekkäämpää joukkuetta kuin vuoden 2015 HJK. Lisäksi muista joukkueista löytyy lukuisia kotimaisia huippuja, kuten Mika Ojala, Mehmet Hetemaj ja Petteri Forsell sekä nuoria tähtiä, kuten Vahid Hambo, Sergei Eremenko ja Fredrik Lassas.
Kun hinkkaa lian päältä pois ja kurkistaa läpi surkeuden, Veikkausliigan tulevaisuus näyttää jopa kirkkaalta.