Verotulojen lasku pistää kunnat koville

0

Salon seudun kunnat varautuivat vuoden 2013 lopulla laajalla rintamalla talouden heikentymiseen ja nostivat tuloveroprosenttejaan vuodeksi 2014. Seitsemästä seudun kunnasta tulovero kiristyi viime vuonna Salossa, Somerolla, Paimiossa, Sauvossa ja Marttilassa.

Kuntien viime vuoden tilinpäätökset osoittavat, että tuloveroprosenttien nostokaan ei riittänyt estämään verotulojen heikentymistä.

VEROTULOJEN tippuminen toi lisää talouspaineita erityisesti Salolle ja Paimiolle, joissa on muutenkin eletty kovan säästöpakon alla.

Salossa verotulot laskivat 11,5 miljoonaa euroa, kun kaupungin viime vuoden alijäämä oli 15,3 miljoonaa euroa. Juuri verotulojen pudotus paisutti Salon alijäämän rumiin lukuihin.

Viime vuoden tilinpäätökset kertovat, että suurin tulojen ja menojen epätasapaino seudun kunnista on Paimiossa. Siellä jo pelkät kaupungin juoksevat menot olivat viime vuonna 1,2 miljoonaa euroa suuremmat kuin tulot. Summa on lähes sama kuin Paimion verotuloihin tullut 1,1 miljoonan euron pudotus.

KUNTIEN taloustaivaalle tuovat tummia pilviä valtionosuuksien leikkaukset. Myös erilaisilla uudistuksilla on ollut viime vuosina tapana siirtää kustannuksia valtiolta kunnille.

Tästä viimeisenä osoituksena on vuoden alussa voimaan tullut lakimuutos, joka lisäsi kuntien vastuuta työttömyyden hoidosta. Kuntien pitää katkaista omilla toimillaan pitkäaikaistyöttömyyttä tai ne joutuvat maksamaan sakkomaksuja.

Muutos tuo kuntakentälle ison laskun. Kuntien Kelalle maksama työmarkkinatuen osuus oli Kuntaliiton laskelmien mukaan helmikuussa 12,7 miljoonaa euroa suurempi kuin vuotta aiemmin.

Laskevien valtionosuuksien ja muiden valtion uudistusten joukkoon sopii erityisen huonosti Salon seudulla voimakkaana nähty verotulojen lasku.

VEROTULOJEN laskua selittää Salon seudun työttömyys. Vaikeassa tilanteessa vain Sauvo ja Koski kirjasivat verotuloihin viime vuonna nousua.

Somerolla verotulot tippuivat 400 000 eurolla, vaikka tuloveroprosenttia nostettiin. Verotulojen laskusta huolimatta Somero teki edelleen vahvan tuloksen, koska se onnistui pitämään menot arvioitua pienempinä.

Salon seudun kunnat joutuvat tekemään tosissaan töitä taloutensa eteen, jotta tulot saadaan riittämään menoihin. Verotulojen lasku on kunnille erityisen huono uutinen, kun samaan aikaan valtionosuudet pienenevät.