Asuntokaupassa näkyy pientä valoa

0

Ostajien kiinnostus asuntoihin näyttää elpyvän. Oman asunnon ostajien lisäksi myös sijoittajat ovat liikkeellä.

Suosiota selittää osaltaan vuokra-asumisen kalleus. Monin paikoin vuokra-asuntomarkkinat ovat jopa ylikuumentuneet. Vuokralla asuminen on kallistunut etenkin kasvukeskuksissa. Asuntojen vuokrat ovat nousseet selvästi kuluttajahintoja voimakkaammin.

Kun vuokralla asuminen käy kalliimmaksi, päätyy moni asuntoa tarvitseva entistä helpommin omistusasuntoon.

TALOUDEN pitkittynyt taantuma on jättänyt jälkensä myös asuntokauppaan. Asuntojen hinnat laskivat, ja kauppa kävi nihkeästi.

Monen perheen ostopäätöksiä jarrutti epävarmuus omista työpaikoista ja taloudesta. Suuria hankintoja on vaikea tehdä, jos talouden perusta uhkaa pettää rakennemuutoksen myllerryksissä.

ASUNTOKAUPASSA näkyy valoa pitkän hiljaisen kauden jälkeen. Talouden uhkakuvat eivät ole enää niin suuria, ja monessa perheessä katsotaan luottavaisesti omaan tulevaisuuteen.

Ostopäätöksiä vauhdittavat alhaiset lainakorot ja taantuman tasaiseksi hiomat asuntojen hintapiikit. Suurta pudotusta asuntojen hintoihin ei enää odoteta, mutta rakennemuutosalueilla hinnat voivat vielä laskea.

Vuokramarkkinoiden lisäksi kuumenemista on näkynyt myös osakemarkkinoilla. Se saattaa ohjata myös sijoittajien varoja asuntojen ostamiseen. Halpa lainakorko ja hyvä vuokratuotto voivat tuottaa asuntoon sijoitetulle pääomalle kelpo tuoton.

ASUNTOJEN arvon kehitystä on vaikea ennustaa. Kasvukeskuksissa ja varsinkin pääkaupunkiseudulla kysyntä on jatkuvasti suurempaa kuin tarjonta, joka voi nostaa asuntojen hintoja. Matalan talouskasvun aikana mitään suuria arvonnousuja asuntojen hintoihin tuskin tulee.

Rakennemuutosalueilla kuten Salon seudulla asuntojen hintoihin ei odoteta suuria muutoksia. Samanlaista vuokramarkkinoiden kuumenemista ei ole nähtävissä kuin kasvukeskuksissa. Alueelliset erot ovat suuria. Maaseudulla hyvienkin kohteiden myynti voi olla vaikeaa, kun taas kaupunkien keskustoissa kohteista on jopa pulaa.

Oman asunnon ostajalle tärkeintä ovat perheen omat tarpeet. Rahoitusmahdollisuudet ja halpa korko helpottavat ostamista. Oma asunto ei ensisijaisesti ole sijoituskohde, mutta kannattaa hetki miettiä, miten helppoa myynti tulevaisuudessa on, jos sellainen tilanne tulee joskus eteen. Tarkka ostaja laskee myös koron nousun vaikutukset omaan lainanlyhennysohjelmaan.