Hallitusneuvottelujen hyvä alku palkitaan

0

Tuore puoluekannatusmittaus antaa lisätodistusta vasemmiston alamäestä. TNS Gallupin Helsingin Sanomille tekemä mittaus (HS 20.5.) perustuu vaalien jälkeen tehtyihin haastatteluihin. Sen mukaan sekä SDP että vasemmistoliitto ovat vaalien jälkeen menettäneet lisää kannatustaan. SDP:n kannatus mittauksessa oli enää 15,1 prosenttia, vasemmistoliiton 6,8. Lukujen voi sanoa olevan historiallisen huonot.
Merkittävin nousija samassa mittauksessa on perussuomalaiset. Sen kannatus on kiivennyt 19,2 prosenttiin eli 1,6 prosenttiyksikköä vaalien lukemaa korkeammalle. Perussuomalaisilla menee hyvin.

YHDEKSI selittäjäksi trendille on annettu vaalivankkureille hyppäämistä: voittajan kelkkaan on tulijoita. Vastaavasti vaaleissa hävinneiden vetovoima hiipuu entisestään. Tämän takia heti vaalien jälkeen kerättyihin lukuihin pitää suhtautua maltillisesti. Muutosten pysyvyydestä ei vielä ole tietoa.
Sen johtopäätöksen kyllä voi tehdä, että voittajapuolueiden kannattajakunnassa niiden edesottamuksiin on heti vaalien jälkeen oltu tyytyväisiä.

MITTAUKSEN haastattelukauteen mahtuvat hallitustunnustelut ja hallitusneuvottelujen alku. Jos näiden näyttöjen perusteella puolueita arvioidaan, arvosanat hallitusneuvotteluja käyvistä puolueista ovat ilman muuta hyvät. Neuvotteluja on viety eteenpäin keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän johdolla tehokkaasti ja määrätietoisesti.
Erityinen kiinnostus kohdistuu nyt luonnollisesti perussuomalaisiin, joka puolueena on tässä kokeessa ensimmäistä kertaa. Niin paljon kuin asioista julkisuuden kautta on voinut tehdä havaintoja ja johtopäätöksiä, se on suoriutunut neuvotteluista hyvin. Kannattajakunta palkitsee sen ja on jopa kasvanut.

KIINNOSTAVIMMAT mittaukset tehdään muutaman kuukauden kuluttua, kun hallitus on saanut valmiiksi ohjelmansa ja ryhtynyt arkiseen työhönsä. Siinäkin kohdassa suurin kiinnostus kohdistuu perussuomalaisiin. Silloin puntarissa ovat sanat ja teot.
Jokainen politiikkaa seuraava tietää, että monipuoluemaassa ja -hallituksessa politiikka ei ole sanelua vaan kompromisseja. Perussuomalaisten kannattajakunnan valmius sietää kompromisseja on toistaiseksi arvoitus, johon vastausta saadaan vielä odottaa.