Kevät ei tuonut valoa työllisyyteen

0

Salon seudun työllisyystilanne pysyi huhtikuussa yhtä synkkänä kuin koko alkuvuoden. Työttömyys oli seudulla suurempi kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten.
Vain Kemiönsaari kulkee kohti valoa. Kemiönsaaren työttömyys oli huhtikuun lopussa tasan 9 prosenttia, kun viime vuoden huhtikuussa työttömyysaste oli 9,9 prosenttia. Työttömyyden kasvu taittui Kemiönsaaressa tammikuussa, ja koko alkuvuoden työttömyysluvut ovat pysyneet viime vuotta matalampina.

SALOSSA tilanne on edelleen vaikea. Kaupungin työttömyysaste oli huhtikuussa 15,5 prosenttia, kun se vuotta aikaisemmin oli 14,6 prosenttia. Salon työttömyys jää vain niukasti jälkeen Turun 15,9 prosentista, joka oli maakunnan korkein.
Myös Someron työllisyystilanne heikkeni. Someron työttömyysaste oli nyt 12,1 prosenttia, joka on peräti 1,7 prosenttiyksikköä heikompi kuin vuosi sitten.
Kehno työllisyystilanne heijastuu suoraan Salon ja Someron muodostaman Salon seutukunnan lukuihin. Seutukunnan työttömyysaste 15,1 oli koko maakunnan korkein. Vuosi sitten vastaava luku oli 14. Paras tilanne on Turunmaalla, jonka työttömyysaste on 7,8 prosenttia.

TYÖTTÖMYYS heikkeni tasaisesti myös seudun muissa kunnissa. Sauvossa työttömyys kasvoi vain 0,1 prosenttiyksikköä. Paras työllisyystilanne olikin Sauvossa ja Paimiossa, kummankin kunnan työttömyysaste on 7,3.
Koko maakunnan pienin työttömyys mitattiin Laitilassa, jossa työttömyysaste on 5,4 prosenttia.

ENITEN tukea tarvitsevat pitkäaikaistyöttömät ja yli 50-vuotiaat työttömät. Salon seutukunnassa yli 50-vuotiaita työttömiä oli huhtikuussa 1 859 ja yli vuoden työttömänä olleita 1 490.
Seutukunnan pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut voimakkaasti. Yli vuoden työttömänä olleiden määrä kasvoi viime vuodesta 13,2 prosenttia. Vuodesta 2008 kasvu on huikeat 273,4 prosenttia
Ilman erityistoimia tämän ryhmän työllistyminen on vaikeaa. Koko yhteisön kannalta on tärkeää, että hyvässä työiässä oleva suuri joukko ihmisiä saadaan tuottavaan työhön.
Jos työttömyys pitkittyy, uhkana on syrjäytyminen muusta yhteiskunnasta. Tätä kannattaa kaikin keinoin välttää, sillä syrjäytymisen seurauksena yksittäisille ihmisille, perheille ja koko yhteiskunnalle voi koitua kallis lasku.