Luomutuotteiden kysyntä Suomessa kaukana Euroopan kärkimaista

0

Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa luomuviljellään muuta maata enemmän

Kainuu ja Pohjois-Karjala tuottavat selvästi enemmän luomua kuin muut alueet Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan kainuulaisten tilojen viljelyalasta yli neljännes ja Pohjois-Karjalan viljelyalasta yli viidennes on luomua. Muualla Suomessa luomua on parhaimmillaankin vain reilu kymmenesosa viljelyalasta.
– Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa kannattavuus on ehkä parantunut luomuun siirtymällä, arvelee maatalousylitarkastaja Leena Seppä.
Luomutilat saavat erityistä tuotannon tukea, koska niiden sadot jäävät pienemmiksi.
– Niillä alueilla on myös paljon tiloja, joilla on sekä karjaa että viljelyä, mikä on tärkeää luomutuotannossa, Seppä lisää.
Lisäksi Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa on runsaasti lammastiloja, joiden kohdalla luomuun siirtyminen helppoa, jos laitumia on tarjolla paljon. Sepän mukaan suomalaisesta lampaanlihasta yli viidennes on luomua, kun naudanlihasta luomua on vain 2,6 prosenttia.

Ruotsissakin selvästi Suomea suositumpaa

Luomuruuan kysyntä laahaa kuitenkin Suomessa kaukana Euroopan kärkimaista. Ministeriön mukaan esimerkiksi Tanskassa luomun osuus elintarvikemarkkinoista oli vuonna 2013 noin kahdeksan prosenttia, kun Suomessa vastaava luku oli alle kaksi prosenttia. Luomun myynti on ollut kuitenkin viime vuosina kasvussa.
Vahvoja luomun kuluttajia ovat perinteisesti olleet tanskalaisten lisäksi sveitsiläiset ja itävaltalaiset. Myös Ruotsissa luomu on selvästi suositumpaa kuin Suomessa. Siellä luomun osuus elintarvikemarkkinoista oli reilu neljä prosenttia.
Seppä ei osaa sanoa syytä siihen, miksi luomun kysyntä Suomessa kehittyy hitaasti.
– Jotkut sanovat, että sitä on vaikea löytää kaupan hyllyltä, mutta itse en ole samaa mieltä.
Maa- ja metsätalousministeriö käynnistää ensi viikolla kuluttajakampanjan, jolla pyritään lisäämään luomun kysyntää. Tuotannon kasvua vauhditetaan puolestaan tuilla. Esimerkiksi avomaavihannesten kuten porkkanan, sipulin, kaalin, salaatin ja juuresten luomutuotannon tukea on juuri nostettu, koska niistä on puutetta.

STT-LAURA HUUSKONEN

STT