Lyhyt ministeririvi haastaa tehostamaan

0

Suomi saa uuden hallituksen, jossa ministerien määrä on karsittu 14:ään. Lyhentynyt ministeririvi on  pääministeriksi nousevan Juha Sipilän mukaan esimerkki muulle yhteiskunnalle säästämisen ja tehostamisen välttämättömyydestä.

STRATEGISEN hallitusohjelman iso otsikko voisi olla velkaantumisen taltuttaminen. Se tarkoittaa käytännössä säästöjä eli menoleikkauksia.
Hallituksen salkkujaosta kertoneessa tiedotustilaisuudessa Juha Sipilä vetosikin ”syvästi” elinkeinoelämään sekä kirkon ja virkamieskunnan johtoon ja muistutti kohtuullisuudesta sekä samassa veneessä olemisesta. Sitä epäilemättä tulevina vuosina mitataan, kun hallitusohjelmaan ladattua säästöohjelmaa ryhdytään toteuttamaan.

JO ennen hallitusneuvottelujen alkua Sipilän työohjelmassa oli työmarkkinajärjestöjen kanssa solmittava yhteiskuntasopimus. Sopimuksella tavoiteltiin Suomen kilpailukyvyn tuntuvaa parantamista. Ensimmäinen yritys meni mönkään.
Tavoite sai olla sivussa vain muutaman viikon. Hallituksen ohjelmassa on selvittää heti tämän kesän aikana työmarkkinajärjestöjen kanssa uudelleen, onko valmius sopimukseen parantunut.
Yhteiskuntasopimuksen nostaminen näin nopeasti uudelleen pöydälle viestii vahvasti siitä, että Sipilä haluaa hallitukselleen keskeisen roolin myös niissä asioissa, jotka perinteisesti ovat meillä niin sanottua kolmikantaa.

YLLÄTYKSEN sävyä hallituksen muodostamiseen saatiin heti alkuunsa hallitusneuvottelijoiden sopimasta salkkujaosta. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ottaakin hoitoonsa ulkoministerin salkun. Valtiovarainministeriksi taas ryhtyy kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb. Ennakkoarvioissa tämän jaon ennustettiin menevän toisin päin.
Sipilän mukaan valinnat pyrittiin nyt tekemään niin, että jokainen puoluejohtaja saisi oman intohimonsa mukaisen tehtävän. Näin ajatellen on helppo nähdä, että Timo Soinille entisenä europarlamentaarikkona ja viime vaalikauden ulkoasiainvaliokuntaa johtaneena poliitikkona ulkoministerin salkku istuu luontevasti. Vähintään yhtä luontevasti se tosin olisi sopinut myös Stubbille, joka nyt saa rahaministerin vaikutusvallan.
Poliittisesti ulkoministerin salkku on Soinille luultavasti hivenen rahaministerin salkkua helpompi. Vallankin Kreikan kriisiin liittyvissä asioissa myrskyn silmässä on nyt kokoomuslainen eikä perussuomalainen.