Rahapula ja EU-hankkeet värittävät 4H-toimintaa

0

4Hjohannawitkasomero
Somerolainen Johanna Witka on osallistunut 4H-toimintaan alle kouluikäisestä. 16-vuotiaalla Johannalla on takana monien kerhotuntien lisäksi huima määrä kursseja. Muun muassa uimarantoja kesäisin siivoava Johanna sanoo, että 4H on myös opettanut tekemään työtä.

Maaseudun lasten ja nuorten elämään perinteisesti kuulunut 4H-toiminta on joutunut viime vuosina taloudellisesti ahtaalle. Valtio on vähentänyt tukeaan ja samaan aikaan kuntien paikallisille yhdistyksille antamat avustukset ovat monessa paikassa tippuneet.

Salon seudulla toimii neljä 4H-yhdistystä, lisäksi Kemiönsaarelta löytyy ruotsinkielinen yhdistys. Ilman toiminnanjohtajan lomautusta on selvitty vain Paimion-Sauvon yhdistyksessä. Kemiönsaarella on osa-aikainen työntekijä. Myös Somero joutui jo vuosia sitten luopumaan kokopäiväisestä työntekijästä.

Eniten 4H-toimintaa tukee seudulla Paimio, jonka avustus on 7 000 euroa. Seuraavina tulevat Sauvo ja Marttila runsaan 5 000 euron vuosiavustuksilla. EU-hankkeista on tullut yhdistyksille yksi keino hakea toimintaan rahoitusta. Salon 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Janina Mäkinen sanoo, että EU-raha on yhdistyksille elintärkeää.
 

Lue lisää 11.5.2015 Salon Seudun Sanomista