Sairaanhoitokortti turvaa Euroopan-matkoja

0

Jo 1,4 miljoonaa suomalaista on hankkinut eurooppalaisen sairaanhoitokortin, mutta monet matkustavat vielä ilman. Euroopassa toimivan kortin voi saada Kelalta jokainen, jonka sairaanhoitokustannuksista Suomi vastaa. Kortti on joka maassa samanlainen, mutta kunkin maan omalla kielellä.
Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa lääketieteellisesti välttämättömän sairaanhoidon julkisessa terveydenhuollossa, kun on matkalla EU-maissa, Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa tai Sveitsissä.

YLLÄTTÄVÄT sairastumiset hoituvat matkakohteen julkisessa terveydenhuollossa perittävällä asiakasmaksulla, kun matkailijalla on mukanaan eurooppalainen sairaanhoitokortti. Kortti lupaa matkustajalle julkisen sairaanhoidon samaan hintaan ja saman käytännön mukaan kuin paikallisille asukkaille.
Matkailijoiden kokemukset osoittavat, että kortin avulla pääsee jouhevasti hoitoon: joku on synnyttänyt Unkarissa ja toinen saanut yleislääkärin apua Irlannissa. Aivan täysin kortin toimivuuteen ei kuitenkaan voi luottaa, sillä Unkarissa hammaslääkäriin pyrkinyt matkustaja joutui etsimään pidempään löytääkseen julkisen puolen hammashoitolan, jossa kortti tunnettiin. Kelan tietoon on myös tullut, että eurooppalaista sairaanhoitokorttia ei ole hyväksytty kaikissa Saksan osavaltioissa.

YHÄ useammalla on Eurooppaan asiaa niin työ- kuin vapaa-ajallakin. Finavian tilastot kertovat kansainvälisen lentomatkustuksen jatkavan kasvuaan. Esimerkiksi viime vuonna Suomen ja Euroopan välisillä lennoilla matkusti 12,3 miljoonaa matkustajaa.
Ulkomailla annettavan hoidon saatavuus ja siihen liittyvät kysymykset kiinnostavat suomalaisia, sillä Kelan Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste vastaa kuukausittain lähes 400:aan asiaa koskevaan tiedusteluun.

MATKUSTAJAN lompakossa Eurooppalainen sairaanhoitokortti tuo turvaa siltä varalta, että jotain sattuu. Ilman sitä matkailija joutuu yleensä maksamaan hoitonsa kustannukset ensin itse ja sairastuminen voi tulla kalliiksi. Sairauskulut voivat myös ylittää matkavakuutuksen korvausmäärän.
Kelalta jälkikäteen haettavat korvaukset tulevat nekin kortin käyttöä kalliimmiksi, sillä korvaukset maksetaan samoin taksoin Suomessa.