Salo kestää sopeutukset

0

Salon kaupunginvaltuusto päättää maanantaina sopeutusohjelmasta.
Kaupunkilaiset ovat keskustelleet ja ottaneet kiivaasti kantaa ohjelmaan. Päätöksenteossa se on edennyt suunnitellun ripeästi. Sisältökään ei ole toistaiseksi suuresti muuttunut siitä, mitä virkamiesjohto vapun alla esitti. Alkuperäiseltä leikkauslistalta on poistettu Meritalon koulu ja Svenska skola.

KAUPUNGINHALLITUKSESSA ainoa äänestys käytiin Pajulan koulusta. Hallituksen enemmistö oli sitä mieltä, että koulu lopetetaan.
Pajulan kohtalosta äänestetään myös valtuustossa. Kahta ilmaa koulun sulkemisesta on ainakin SDP:n, kokoomuksen ja perussuomalaisten ryhmissä.
Koulut ovat tärkeitä lähipalveluita, joihin perheillä on myös vahva tunneside. Tämä on nähty Pajulan koulunkin ympärillä käydyssä keskustelussa. Koulun puolustaminen on ymmärrettävää, ja puolustajien perustelut ovat samoja, on koulu maalla tai kaupungissa: se pitää lapsiperheet paikkakunnalla, eikä koulun lakkauttaminen aiheuta todellisia säästöjä.

KOULUJEN lisäksi Salon sairaalan synnytysosasto on saanut viime vuosina kaupunkilaiset liikkeelle. Sopeutusohjelma sisältää myös Salon sairaalan synnytysten ja lastenosaston lopettamiset. Esitykset eivät ole herättäneet henkiin synnytysten jatkoa  puolustavaa kansanliikettä.
Sairaalan tulevaisuus on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin käsissä. Salon sopeutusohjelmaan kirjattu kanta tarkoittaa, että kun sosiaali- ja terveysministeriön myöntämä jatkoaika päättyy, kaupunki ei enää puutu asiaan.

SALON tarve leikata menoja on todellinen. Tilanne on sama kuin Suomen valtiolla. Tällä viikolla esitelty hallitusohjelma on myös sopeutusohjelma.
Kaupunginhallitus esittää valtuustolle hyväksyttäväksi pakettia, joka vähentäisi kolmessa vuodessa kaupungin menoja 12 miljoonaa euroa. Se on yli kolme prosenttia toimintamenoista.
Summa on suuri, mutta leikkausten jälkeen asiat eivät ole Salossa olennaisesti huonommin kuin nyt. Toivottavasti yleinen taloudellinen tilanne maassa kohenee niin, että maanantaina hyväksyttävä sopeutusohjelma on viimeinen.