Salon kaupunginjohtaja rahoittaisi maakunnalliset sote-palvelut maakunnallisella verolla

0
Antti Rantakokko
Kaupunkineuvos Antti Rantakokko.

Antti RantakokkoJos sote-palvelut järjestetään ja tuotetaan maakuntamallilla, Salon kaupunginjohtajan Antti Rantakokon mielestä käyttöön pitää ottaa myös maakuntavero.

– Vallan ja vastuun pitää olla samoissa käsissä. Jos sote-alueella olisi verotusoikeus, sen päättäjien pitäisi perustella korotukset maakunnan asukkaille. Nykyiset kuntayhtymät ovat menoautomaatteja, jotka lähettävät kunnille laskuja, Rantakokko sanoo.

Juha Sipilän (kesk.) johdolla valmistellun hallitusohjelman mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus on tarkoitus toteuttaa maakuntamallilla. Sote-aluetta johtaisi oma, kunnanvaltuuston tapaan vaaleilla valittu valtuusto. Sote-alueet voisivat käyttää palveluiden tuottamiseen julkisia, yksityisiä tai kolmannen sektorin tuottajia.

Salo on halunnut sote-valmistelun eri vaiheissa tuottaa palvelut vähintään oman kunnan asukkaille ja mielellään myös naapureille. Tällaista mahdollisuutta Rantakokko ei enää näe.

– En ole aikaisemmin kannattanut sote-alueen verotusoikeutta, mutta jos maakuntamalli tulee, maakuntavero olisi yksinkertaisin rahoitusmalli, sanoo Rantakokko.

Maakuntavero laskisi kunnallisveroa, jolla ei enää tarvitsisi rahoittaa sosiaali- ja terveyspalveluita.