Tierahat tulevat tarpeeseen

0

Keskustan Juha Sipilän vetämät hallitusneuvottelut ovat edenneet loppusuoralle. Smolnassa käydyistä neuvotteluista ei ole yksityiskohtaista tietoa tihkunut, mutta jotakin sentään. Puheenjohtajakolmikko Sipilä, Timo Soini (ps.) ja Alexander Stubb (kok.) olivat selvästi tyytyväisiä viikonlopun neuvotteluihin.

Näitä neuvotteluja voidaan pitää ratkaisevina hallitusohjelmassa. Esillä olivat vaikeat talousasiat, verotus ja sote-uudistus. Puoluejohtajien hymy säilyi vielä tämän väännön jälkeen, joten uuden hallituksen syntymiselle tuskin enää esteitä nousee.

HALLITUSNEUVOTTELIJAT sopivat sunnuntaina 1,6 miljardin euron satsauksesta liikenneväylien kunnostukseen. Väyläraha on yksi kiinnostavimpia neuvotteluista kantautuneista yksityiskohdista.

Rahat aiotaan käyttää teiden ja muiden väylien kunnostamiseen. Tätä päätöstä on helppo kiittää, mutta suuremmallekin rahalle olisi löytynyt käyttöä. Pelkästään maanteiden kunnossapidossa on korjausvelkaa kertynyt paljon enemmän kuin nyt luvatut 1,6 miljardia euroa.

Väylärahalla pystytään pysäyttämään tiestön rapautuminen. On kuitenkin syytä muistaa, että tällä rahalla surkeaan kuntoon päästettyjä liikenneväyliä ei saada valmiiksi. Lisärahaa tarvitaan jatkossakin.

VEROTUKSEEN liittyviä päätöksiä saadaan vielä odottaa. Tavoitteena edelleen on, että kokonaisveroaste ei nouse. Verotuksen sisällä voi kuitenkin tapahtua muutoksia.

Alustavien tietojen mukaan korotuksia on luvassa ainakin haittaveroihin. Muun muassa tupakan verotus kiristyy, ja tulossa on ilmeisesti myös aivan uusia haittaveroja.

MINISTERIEN nimittäminen on hallitusneuvottelujen loppusuoran kiinnostavin vaihe, ja uudet ministerinimet ovat neuvottelupöydillä tällä viikolla. Sipilän halu ministerien määrän vähentämisestä saattaa yhä toteutua, mikä voi tarkoittaa ministerien tehtävien yhdistämisiä.

Julkisuudessa on arvioitu maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön yhdistämistä. Myös sisä- ja oikeusministerin tehtävien yhdistämisestä on puhuttu. Maanantaina Sipilä kuitenkin totesi, ettei ministeriöiden määrään aiota nyt vähentää.

Ministerinimiä tärkeämpää on, että uusi hallitus pystyy toteuttamaan neuvotteluissa sovitut tavoitteet talouden sopeuttamisesta ja rakenteellisista muutoksista. Sote-uudistus oli viime hallitukselle liian vaikea pala, mutta nyt myös tämä ratkaisu pitää viedä maaliin.