Tulkoot vettä kuin saavista kaatamalla

0
Ilkka Sillanpää (vas.) ja Niko-Petteri Salo saivat huhtikuussa käyttöönsä Paimion AKK:n tyhjäksi jättämät koulutustilat moottoritien kupeessa. IT-ryhmän noin sata kannettavaa tietokonetta siirtyvät Louna-Jukolan maastoon kesäkuun alkupäivinä.

Ilkka Sillanpää (vas.) ja Niko-Petteri Salo saivat huhtikuussa käyttöönsä Paimion AKK:n tyhjäksi jättämät koulutustilat moottoritien kupeessa. IT-ryhmän noin sata kannettavaa tietokonetta siirtyvät Louna-Jukolan maastoon kesäkuun alkupäivinä.

 

Louna-Jukolan tulospalvelu ei kyykkää, vaikka miesten viestissä runsaat tuhat joukkuetta suunnistaisi ensimmäisen rastivälin jonossa, taivaalta sataisi kaatamalla vettä ja rastipukit olisi sijoitettu vieri viereen. Näin uskovat Jukolan IT-vastaavat Niko-Petteri Salo ja Ilkka Sillanpää.
– Eihän esimerkiksi kova vesisade ja herkät sähkölaitteet ole koskaan toivottu yhdistelmä, mutta suojaamme laitteet niin hyvin, ettei huolta pitäisi olla. Ja kunhan nyt ei ihan pakkasasteille mennä, ei ilmalla ole vaikutusta laitteiden toimintana, Sillanpää uskoo.
Yksittäinen leimausyksikkö lähettää maksimissaan kahdeksan signaalia sekunnissa tulospavelukeskukseen. Sellaisella tahdilla suunnistajat eivät leimaa edes pahimmassa ruuhkassa.
– Signaalien määrästä laitteisto ei tule Jukolan aikana rasittumaan. Suurempi rasite on ehkä siinä kohtaa, kun ennen kisaa kaikki kilpailijat kirjataan sisään järjestelmään. Siihen on varauduttu yhdellä ylimääräisellä tietokoneella verrattuna aiempiin Jukola-viikonloppuihin, Salo kertoo.

Valokuitu tekee tiedon kuljettana debyyttinsä Louna-Jukolassa. TLT-Connection rakentaa maastoon ja kilpailukeskukseen yhteensä yli kymmenen kilometriä kuituyhteyttä. Se oli myös Jukolan pääyhteistyökumppani puolustusvoimien toive.
– Aiemmin tieto on kulkenut ihan perinteistä parikaapelia pitkin. Puolustusvoimat on kuitenkin innokas kokeilemaan kaikkea uutta, joten oli ihan loogista siirtyä täksi vuodeksi kuituun, Sillanpää miettii.
Noin kymmenhenkisellä IT-ryhmällä on kilpailukeskuksessa ja maastossa käytettävissään noin sata kannettavaa tietokonetta. Tulospalvelu ei lopulta syö kuin osan tietokonekapasiteetista.
– TV:n livetuotanto ja media esimerkiksi vievät oman osansa. Jos joku tarvitsee jotain IT-tekniikkaan liittyvää, meidän pitää pystyä tarjoamaan se. Siljarastit viedään läpi kymmenellä tietokoneella, nyt niitä tarvitaan kymmenkertainen määrä. Se kertoo jotain tapahtuman kokoluokasta, Salo vertaa.