Tuulivoiman tuulinen tie

0

Tuulivoimaloita on suunnitteilla eri puolille Salon seutua, mutta tie on kuoppainen. Myllyt ovat joutuneet kaikkialla vastatuuleen.
Halikon Märynummella kolme viiden megawatin tuulimyllyä pyörii, mutta niidenkin melusta on valitettu Salon kaupungille.

SOMEROLLA tuulivoimaloiden suunnittelu eteni suhteellisen ketterästi rakennuslupien myöntämiseen saakka. Somerolla ei tarvittu alueelle kaavaa, vaan siellä riitti kevyempi suunnittelutarveratkaisu.
Neljän voimalan rakentamista Palman alueelle saadaan kuitenkin odottaa, sillä Turun hallinto-oikeuteen jätettiin rakennusluvista neljä valitusta. Hallinto-oikeuden jälkeen on mahdollisuus viedä asia korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Salossa Näsen tuulivoimakaava on hyväksytty valtuustossa, mutta siitä on valitettu. Perniöön tulisi seitsemän voimalaa. Huso-Pöylän kaava sallisi Paimioon kuusi ja Saloon kaksi voimalaa. Kaavasta on valitettu.

MARTTILASSA ja Koskella tuulivoimasta on syntynyt mielenkiintoinen kuvio naapurien välille. Ne ovat samalla hyvä esimerkki siitä, miten tuulivoima jakaa päättäjiä samallakin alueella.
Kosken ja Marttilan rajalle kaavailtujen voimaloiden suunnittelu eteni Marttilassa yksimielisesti. Kuusi voimalaa sallivasta kaavasta ei äänestetty kunnan elimissä kertaakaan.
Koskella kunnanvaltuusto taas keskeytti koko kaavoituksen. Lisäksi Kosken kunnanhallitus päätti viime viikolla, että Kosken kunta valittaa Marttilan kaavasta. Sen mukaan voimaloiden haitat ulottuvat Kosken puolelle.

KEMIÖNSAARELLA tuulivoima keinuttaa päätöksentekoa rajuimmin. Kemiönsaaren valtuusto hyväksyi marraskuussa Nordanån–Lövbölen kaavan, joka mahdollistaa 29 voimalaa.
Kaavasta tehtiin hallinto-oikeuteen kuusi valitusta. Kemiönsaaren kunnanhallitus on vastannut nyt kaksi kertaa ei Turun hallinto-oikeuden pyyntöihin: kunta ei anna lausuntoa valituksista, jotka koskevat kunnan omaa päätöstä. Ratkaisua selittää se, että kunnanhallituksen voimasuhteet muuttuivat vuoden alussa.
On varmaa, että monta kovempaakin tuulenpuuskaa ehditään nähdä ja kokea, ennen kuin Märyn voimalat saavat seudulla muista myllyistä seuraa.