Asbesti on rakennusten riesa vielä vuosikymmeniä

0

Omakotitaloasujan syytä tietää perusasiat

Erityisesti putkiremonttia teettävän omakotiasujan on syytä ottaa asbesti huomioon. Asbestin käyttö kiellettiin Suomessa lopullisesti vuonna 1994, mutta erityisesti 1970-luvulla tai sitä ennen rakennetuissa taloissa asbestia on melko varmasti. Suomen asbesti- ja pölysaneerausliikkeiden liiton Juha Mattisen mukaan linjastosaneerauksissa putkien eristeenä käytetty asbesti muodostaa helposti vaarallista pölyä.
– Nyt kun on meneillään linjastosaneerausbuumi, niin erityisesti omakotitalon omistajan pitäisi selvittää ainakin perusasiat asbestista. Kerrostaloissahan asunto-osakeyhtiö hoitaa käytännössä nämä asiat, Mattinen sanoo.
Putkieristeiden lisäksi asbestia saattaa löytyä monesta muustakin paikasta talossa. Asbestilla on hyvät paloturvallisuusominaisuudet, joten sitä voi olla esimerkiksi saunan eristelevyissä.
– Lisäksi lattialaatoissa, kattohuovissa, kosteuseristeissä ja 1960- ja 1970-luvuilla asbestia käytettiin myös seinäkaakeleiden saumojen laasteissa, Mattinen listaa.
Hyväkuntoisista lattia- tai eristyslaatoista asbesti ei kuitenkaan pääse helposti pölyämään, mutta irrotettu laatta on silti hävitettävä asianmukaisesti.

Asbesti ei poistu elimistöstä

Asbesti on edelleen yleisin kuolinsyy työperäisen syövän osalta. Vuosien 1992 ja 2000 välissä asbestiin kuoli noin 1 800 ihmistä, sen jälkeen kuolemien määrä on laskenut. Erityisen vaaralliseksi asbestin tekee se, ettei se poistu elimistöstä lainkaan. Sosiaali- ja terveysministeriön työsuojeluosaston johtaja Antti Janas kertoo, että 1980-luvun rakennuskannasta kolmanneksessa on asbestia.
– Menee vielä ainakin kaksi vuosikymmentä, ennen kuin rakennuskanta alkaa olla asbestin osalta puhdas. Ja sairastumisia tulee edelleen joka vuosi, koska altistumisesta sairauden puhkeamiseen voi kulua pitkäkin aika, Janas sanoo.
Ensi vuoden alusta alkaen asbestin purkutöitä saa tehdä vain työsuojeluviranomaiselta luvan saanut yritys. Lisäksi perustettavaan työntekijärekisteriin merkitään asbestipurkutyöhön koulutuksen saaneet henkilöt. Janas kertoo, että lupakäytäntöä on tarkoitus yhdenmukaistaa keskittämällä lupa-asiat yhteen aluehallintovirastoon, ja muutenkin lupaprosessia yritetään selkiyttää.

STT-TAPANI MYLLY

STT