Eineksiä vai kunnon lounas?

0

LIISA WRIGHT. Salon heikentynyt talous ei ole vielä tähän mennessä aikaansaanut minulle itselleni mitään suoranaista haittaa, mutta seurannaisilmiönä joitain huolen aiheita kyllä. Ja on ahdistavaa ajatella niitä monia ihmisiä, joille kaupungin säästöt aiheuttavat todellisia vaikeuksia.
Yksi harmi on Salon lounaspaikkojen  väheneminen. Huhtikuussa lopetti kaksi, kolmas sulkee ovensa kesäkuun lopussa. Yksi kahvila on suljettuna useita kuukausia, ja yksi ravintola mennyt myyntiin.
Nyt  pitää löytää keskeltä kaupunkia toinen juuri minua miellyttävä kahvipaikka, missä voi levähtää hetken ja katsella sohvalta ohikulkijoita.
Lopettanut lounasruokala teki erinomaista ruokaa, kaiken  itse, ja asiakkaalle erittäin edulliseen hintaan. Mistä nyt saan kaupunkilounaan aina varmasti laktoosittomana ja kaupungin parasta karjalanpaistia?
Yksi syy yrityksen lopettamiseen voi olla korkea vuokra. Omistajien voisi olla aiheellista tarkistaa liiketilojensa vuokra, sillä tyhjä tila aiheuttaa vain menoja. Ehkä yritykset pystyisivät jatkamaan toimintaansa alhaisemmilla käyttökustannuksilla.

Asiakkaita ei yksinkertaisesti riitä kaikille, koska liian monen salolaisen taloudellinen tilanne on heikko. Työttömällä ei ole mahdollisuutta käydä kovin usein kaupungilla kahvilla tai syödä lounasravintolassa. Ja moni työssäkäyväkin joutuu säästämään ja tekee eväät lounaakseen.
Yksityisyrittäjällä  ei ole varaa pyörittää taloudellisesti tuottamatonta toimintaa kovinkaan kauan. Pitkää päivää tehden hän ei ajoittain saa mitään palkkaa työstään. Työttömänä hänellä on varma tulo, usein toki kovin vaatimaton työmarkkinatuki.
Jokaisen pienenkin yrityksen lopettaminen on takaisku myös kaupungille. Yrittäjän ja työntekijöiden verotulot jäävät saamatta.
Salo tarvitsisi lisää vierailijoita, mutta palvelujen vähentyminen köyhdyttää kaupungin viihtyisyyttä. Tyhjillään oleva liikehuoneisto luo katukuvaan lannistunutta leimaa.

Nyt on aika katsoa, minkä lounaspaikan haluaa toimivan vastaisuudessakin. Tarjontaa Salossa vielä on, mutta tasoerot ovat huimia. Itse haluan ostaa lounaani vain sieltä, missä se valmistetaan tuoreista raaka-aineista ainakin yhtä hyvin kuin hyvä, terveellinen kotiruoka.
Lounaspaikkojen hintaerot eivät ole suuriakaan. Siksi valitsen sen paikan, missä kaikki tehdään alusta alkaen itse. Ei ole järkeä käydä syömässä eineksiä samaan hintaan kuin oikeaa ruokaa. Jos haluaisin syödä eineksiä, voisin ostaa niitä ja halvimpia ulkomaisia pakastevihanneksia kaupasta paljon halvemmalla ja vain lämmittää ne kotona.
Hyvässä lounaspaikassa on tarjolla monta tuoretta salaattia, maukkaita vihanneksia ja kunnon lihaa tai kalaa. Muutama paikka on alkanut tarjota jopa jälkiruokaa. Näissä yrityksissä ruokaa laitetaan osaamisella ja ammattiylpeydellä. Niissä ei tarvitse osata vain avata muovipakkaukset, joista ruoat loihditaan esille.
Useimpien salolaisten lounaspaikkojen listoja voi katsoa etukäteen netistä ja valita sille päivälle mieluisimman vaihtoehdon hyvässä ruokalassa. Kannattaa  myös käydä tutustumassa eri ravintoloihin ja verrata. Maahanmuuttajien yritykset antavat lisäväriä ja -makuja nautittavaksemme. Toivottavasti Salon lounaspaikkojen ja kahviloiden  määrä ei enää vähene.

Kirjoittaja on halikkolainen aikuiskouluttaja.