Koiranostajan kannattaa olla tarkka

0

Koiranpentua hankkiessa on syytä selvittää sekä myyjän että pennun tausta ennen kaupantekoa. Kasvattajista saa tietoa rotuyhdistyksistä, ja Suomen Kennelliiton ylläpitämä sähköinen jalostustietojärjestelmä kertoo paljon kasvatustyön tuloksista. Järjestelmään on kirjattu rekisteröityjen koirien ja niiden sukulaisten tiedot näyttely-, koe- ja terveystutkimustuloksineen.

KOIRANOSTAJAN on tunnettava vastuunsa ja jätettävä laittomasti maahantuodut halpakoirat hankkimatta. Etenkin pienten koirien kova kysyntä on suosinut trokaamista. Maahan tuodaan ulkomailta jopa kokonaisia pentueita, joiden kasvuoloista ei ole tietoa eikä mitään takeita koirien terveydentilasta.
Jos haluaa itselleen lemmikin, on ristiriistaista tukea pahimmillaan eläinrääkkäystä siksi, että saa pennun halvalla. Yhden pennun ”pelastaminen” vain ruokkii harmaan bisneksen jatkumista.
Myös koiran hoito maksaa. Ulkomailta bisnesmielessä tuodut pennut ovat usein aliravittuja, heikkokuntoisia ja niissä voi olla loisia. Ne saattavat myös olla liian varhain vierotettuja ja sairaita.

PENTUTEHTAILIJOITA on myös Suomessa. Tehtailijat kasvattavat pentuja halvalla ja koirien hyvinvoinnista piittaamatta.
Pentua ei pidä koskaan ostaa auton takakontista marketin parkkipaikalta. Asiallinen kasvattaja kutsuu ostajat katsomaan pentuja ennen luovutusikää, jolloin nämä voivat nähdä, millaisissa oloissa pentuja ja niiden emää pidetään.
Rotukoiran paperiton pentu on sekarotuisen arvoinen. Kennelliiton vaatimukset täyttävä kotimainen kasvattaja saa rekisteröityä koiranpennun 40 eurolla, joten rekisteripaperien puuttumisen takana ovat kiusallisemmat syyt kuin hinnan alentaminen: joko pentu ei ole puhdasrotuinen lainkaan tai pentujen emällä on teetetty pentuja liian usein.

TOIVE lemmikistä syntyy monessa perheessä lomien kynnyksellä. Kesäloma on kuitenkin huono aika hankkia pentu, jonka pitäisi sopeutua perheen arkirytmiin. Loman alussa hankittu koira ehtii tottua siihen, että joku on aina kotona, ja yhtäkkinen yksin jääminen voi aiheuttaa käytösongelmia, kun lomat loppuvat töiden ja koulujen alkaessa.
Pentu kannattaa hakea vasta loman viimeisinä päivinä tai lomakauden ulkopuolella ja pitää pidennetty viikonloppu pennun tullessa kotiin. Loman aikana haettu pentu on muistettava totuttaa yksinoloon.