Paavo Nurmi Games täytti tyhjiön

0

Yleisurheilu on suomalaisen penkkiurheilijan kesäinen lempilapsi – sillä varauksella tosin, että penkillä tarkoitetaan sohvaa. Sillä vaikka yleisurheilun mediaseurantaluvut ovat hurjia, suomalainen ei paikan päälle jaksa vaivautua.

Printtimedia kirjoittaa kotimaan kisoista palstat piukkaan ja Yle välittää kesäaikana joka viikko vähintään 3–5 tuntia yleisurheilua parhaaseen mahdolliseen katseluaikaan televisiossa.

Reilu viikko sitten Lahden Eliittikisoja seurasi TV2:lta keskimäärin 473 000 katsojaa. Päivää aiemmin samalla kanavalla lähetetty Suomi–Unkari-jalkapallomaaottelu keräsi vain 289 000 katsojaa.

Vaikka Suomi–Unkari-ottelun yleisömäärä (20 000) Olympiastadionilla oli pettymys, yleisöä oli kuitenkin paikan päällä noin kymmenen kertaa enemmän kuin tyhjyyttään kumisseella Lahden Hiihtostadionilla. Yleisömääräksi Lahdessa ilmoitettiin 3 881, mutta paikan päällä saadun arvion perusteella lukua oli kaunisteltu rajulla kädellä.

Eikä muihinkaan Eliittikisoihin, esimerkiksi Lapinlahdelle tai Kuortaneelle, saavu paikan päälle kuin muutama tuhat uskollista yleisurheiluniiloa tai -niilotarta.

Kalevan kisoissa kyllä väkeä riittää – tosin joka toisella paikallaolijalla on joko urheilijan, valmentajan, toimitsijan, talkoolaisen tai toimittajan kisapassi kaulassa. Ja kun Suomi ja Ruotsi ottelevat joka toinen vuosi Helsingissä, Olympiastadion saadaan vain vaivoin puolilleen polkuhintaisilla lipuilla.

Tulevana viikonloppuna vietetään perinteistä lajikarnevaaliviikonloppua sellaisissa metropoleissa kuin Jämsä, Jämsänkoski, Kauhava, Pihtipudas, Kokemäki, Ruovesi, Kaustinen ja Somero. Näistä vain Jämsän asukasluku ylittää 20 000 rajan.  Yleisöryntäystä karnevaalikisoihin on siis turha odottaa – lauantaina Someron Seiväskarnevaaleilla saattaa hyvällä ilmalla olla 400–500 katsojaa. Suurin piirtein siis saman verran kuin Salohallissa LP Viestin runkosarjan ottelussa ja puolet vähemmän kuin Vilppaan runkosarjan ottelussa.

Käytännössä Suomen jokaisesta taajamasta löytyy yleisurheilukenttä ja isommista kaupungeista yleisurheilustadion. Mutta milloin nämä kentät ja stadionit ovat pullistelleet katsojista yleisurheilukisoissa?

Turussa voidaan ylpeänä sanoa, että kerran vuodessa.

Suomalaisessa yleisurheilussa on jo pitkään ollut kovatasoisen ja ison stadionin täyttävän tapahtuman tyhjiö. Nyt se on Paavo Nurmi Gamesin toimesta täytetty.

Toivottavasti myös ne tuhannet salolaiset, jotka seurasivat tapahtumaa televisiosta ymmärtävät, että vaikka miten mukavalta kotisohva saattaa tuntua, on yleisurheilukin parasta paikan päällä.