Sinilevätilanne rauhallinen merialueilla

0
Sinilevätilanne on vuodenaikaan nähden tavanomainen. Merialueilla ei ole leväkukintoja, ja järvillä on tehty vain muutama vähäinen sinilevähavainto. Hieman sinilevää on havaittu vain viidellä valtakunnallisella havaintopaikalla. Runsaita ei ole tavattu lainkaan. Sinilevät ovat yleensä runsaimmillaan järvillä heinä-elokuussa.

Kellertävä männyn siitepöly voi paikoin värjätä veden pintaa ja rantoja. Meriveden pintalämpötila on Suomenlahdella ja Saaristomerellä noin 10 astetta, ja Pohjanlahdella vesi on jonkin verran viileämpää.
Sinilevät ovat luonnollinen osa Itämeren kasviplanktonyhteisöä, mutta sinileväkukintojen määrä on lisääntynyt viimeisten 50 vuoden aikana ihmisen aiheuttaman rehevöitymisen seurauksena.
Sinileväseurantaan voi osallistua kesän aikana perustamalla oman havaintopaikan Järvi-meriwiki -palveluun. Havainnot tukevat valtakunnallista levätilanteen arviointia.
Järvi-meriwiki on verkkopalvelu, jota tuotetaan viranomaisten ja kansalaisten yhteistyöllä. Palvelusta löytyvät perustiedot kaikista yli hehtaarin kokoisista järvistämme ja Itämeren eri alueet. Käyttäjät voivat jakaa palvelussa muun muassa valokuvia ja muita havaintoja.
Sinilevää ei ole vielä merialueella. Pieniä havaintoja on tehty joissain järvissä.
Sinilevää ei ole vielä merialueella. Pieniä havaintoja on tehty joissain järvissä.