Susijengin vaihtopenkki nuortuu radikaalisti

0
Viime kesänä Salon torilla markkinointitapahtumassa piipahtanut Mikko Koivisto on kaiken järjen mukaan myös tulevissa EM-kisoissa yksi Suomen täsmäaseista.
Viime kesänä Salon torilla markkinointitapahtumassa piipahtanut Mikko Koivisto on kaiken järjen mukaan myös tulevissa EM-kisoissa yksi Suomen täsmäaseista.

Suomen miesten koripallomaajoukkue, Susijengi, oli niin vuoden 2013 EM-kisoissa kuin viime vuoden MM-kisoissa yksi kisojen iäkkäimmistä joukkueista.

Vaan eipä ole enää syyskuun EM-kisoissa, vaikka Susijengin aloitusviisikko tuleekin olemaan sama kuin MM-kisoissa: Petteri Koponen, Sasu Salin, Shawn Huff, Erik Murphy ja Gerald Lee junior.

Susijengin vaihtopenkki sen sijaan nuortuu radikaalisti, kun ringistä poistuvat isot konkarit Hanno Möttölä, Kimmo Muurinen ja Antti Nikkilä.

Neljäs konkari Teemu Rannikko on kärsinyt jo pitkään sormivammasta. Jostain syystä sormea ei operoitu heti pitkän kauden päätteeksi toukokuussa, vaan mätäkuun kynnyksellä heinäkuun alussa. Vaikka Rannikko toipuisikin pelikuntoon syyskuun alkuun mennessä, onko häntä järkeä ottaa suoraan EM-joukkueeseen? Tarjolla kun on Rannikkoa nopeampi ja monipuolisempi tuuraaja Koposelle – Jamar Wilson, joka mahtuu Koposen kanssa luontevammin samaan aikaan kentälle.

Rannikolla onkin nyt hyvä hetki jättää maajoukkue pelaajan roolissa ja palata rinkiin (apu)valmentajan roolissa vuoden 2017 EM-kisoissa.

Koposen ja Wilsonin takana kolmannelle pelintekijälle jää 0–10 minuutin peliaika. Siihen rooliin paalupaikalla on viime kesän komeetta Antero Lehto. Jos Roope Ahonen, Antto Nikkarinen tai yllätysnimi Tuomas Hirvonen eivät pelaa Lehtoa paremmin harjoitusotteluissa, on paikka Lehdon.

Susijengi-konkariksi nykyään jo laskettavan Mikko Koiviston, 28, erikoisosaaminen (huonostakin asennosta lähtevä nopea ja tarkka heitto) riittää hänelle paikkaan kisajoukkueessa. Sen sijaan EM- ja MM-kisat käyneen ex-Vilpas Matti Nuutisen kisapaikka ei ole varma.

Koko kevätkauden toipilaana ollut Nuutinen saa olla harjoitusotteluissa alusta asti hereillä, sillä Shawn Huffin takana laiturin paikkaa kyttäävät nuoret ja pitkät heittotykit Joonas Cavén (211 cm), Carl Lindbom (206), Alexander Madsen (207), Lauri Markkanen (211) ja Oskar Michelsen (204). Jos Floridan yliopisto ei olisi kutsunut Alex Murphya takaisin rapakon taa, hän olisi vahvasti kiinni EM-kisapaikassa – niin vakuuttavasti hän raporttien mukaan Universiadeissa pelasi.

Ja vaikka Nuutinen valittaisiinkin kisoihin yhdessä Tuukka Kotin kanssa, jää 12 pelaajan kisajoukkueesta silti kaksi paikkaa pelipaikoille 3–4.

Nelospaikka menee todennäköisesti Korisliigan parhaisiin pelaajiin jo pitkään kuuluneelle, mutta aina Susijengistä viime metreillä tippuneelle Ville Kaunistolle. Kolmospaikasta käydään todella kova taistelu, jossa Joonas Cavén lienee lähtökohtaisesti ykkössijalla.

Tällä hetkellä näyttää siis siltä, että Susijengin keski-ikä laskee syyskuun EM-kisoissa yli 29 vuodesta alle 28 vuoteen, ja arvokisadebyyttinsä tekee 3–4 pelaajaa.

Lähtöasetelma EM-kisoihin ei kuitenkaan muutu: Suomi taistelee Montpellierissä pelattavassa lohko A:ssa Ranskan ja Venäjän takana viimeisistä pudotuspelipaikoista yhdessä Bosnia-Hertsegovinan, Puolan ja Israelin kanssa. Ja jos Susijengi ylittäisi itsensä ja kampeaisi jatkoon, odottaisi neljännesvälierissä joko Italia, Serbia, Turkki tai aina helppo Espanja.