Suomen lakikirjassa on ikivanhoja pykäliä

0

Suomen laki_netti

unohdetut lain kirjaimet2
Suomen voimassaolevassa lakikirjassa esiintyy useassa kohdassa kruunu, jolla on alkujaan tarkoitettu Ruotsin kuningasta ja valtakuntaa Suomen ollessa osa Ruotsia.

 

Suomen voimassa olevassa lakikirjassa on pykäliä lähes 300 vuoden takaa. Ikivanhoja pykäliä on vuodesta 1734 alkaen, jolta Suomen vanhimmat pykälät ovat.

Lakikirja ohjeistaa muun muassa talonpoikien humaliston kasvattamisesta, jokaisen asuvaisen velvollisuudesta kunnostaa kirkkoa ja siitä, miten sikoja kuuluu laskea terhometsään oman metsäosan mukaisesti.

Herää kysymys, miksi nämä löytyvät vuoden 2015 laista?

Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Riku Ahola mukaan vanhentuneet lait ovat säilyneet sattumalta.

– Ne on vain unohdettu sinne. Kukaan ei ole vain törmännyt niihin tai tullut kumonneeksi niitä.

Helsingin yliopiston vertailevan oikeushistorian professorin Heikki Pihlajamäen mielestä muinaisten lakien selitys voi olla kulttuurinen.

– Se, miksi vanhentuneita lakeja yhä löytyy, on mielenkiintoinen kysymys. Niitä on voitu jättää ulkomuseoksi, kunhan pykälistä ei ole haittaa nykyisen yhteiskunnan toimivuuden kannalta.

Pihlajamäki huomioi, etteivät kaikki lakikirjassa olevat lait ole käytännössä voimassa – voimassaolon kun voi ymmärtää eri tavoin.

– Voimassaolon määrää se, voidaanko säännöstä soveltaa. Esimerkiksi laki jokavuotisista markkinoista on vanhentunut, koska markkinat eivät ole enää talouselämän moottorit, kuten 1700-luvulla.

Lue lisää sunnuntain Salon Seudun Sanomista.