Urheilulla on tärkeä rooli toipumisessa

0
Salon Urheilupuisto on maan paras, kirjoittaa urheilutoimittaja Juha Tuuna.
Salon Urheilupuisto on maan paras, kirjoittaa urheilutoimittaja Juha Tuuna.
Salon Urheilupuisto on maan paras, kirjoittaa urheilutoimittaja Juha Tuuna.

Juuri nyt urheilu tuntuu kovin vähäpätöiseltä, jopa yhdentekevältä.

Vaikka miten yrittäisi pohtia paikallisen puoliammattilaisjoukkueen maalinteko-ongelmia, lupaavien futisjuniorien puuttuvia erikoistaitoja tai suomalaisen yleisurheilun kirkkaampaa tulevaisuutta, palaa mieli nopeasti keskiviikon tyrmäysiskuun ja siitä toipumiseen.

Miten meille nyt käy? Oliko tämä tässä?

Urheilusta sanotaan usein, että se on maailman tärkein turha asia – varsinkin tällaisina aikoina sanonta pitää paikkaansa.

Mutta urheilu on kaukana turhasta. Urheilu ei ole irrallinen osa yhteiskuntaamme tai kaupunkiamme. Urheilu on ollut ja tulee olemaan tärkeä osa salolaista identiteettiä.

Meillä on aktiivisia seuroja täynnä aktiivisia ihmisiä, jotka pyörittävät tuhansien ihmisten seuratoimintaa ilman korvausta – puhtaasta ilosta.

Meillä on Korisliigassa Vilpas, joka kerää syksystä kevääseen Salohalliin joka viikko tuhat uskollista katsojaa, kävi peleissä miten tahansa.

Meillä on Suomen paras naispalloiluseura LP Viesti, jonka menestyksen hetket ovat tuoneet iloa salolaisten elämään muuten niin synkkinä viime vuosina.

Meillä on kolme sukupolvea kattava monituhatpäinen salolainen suunnistusperhe, joka täyttää viikkorastit ja järjestää isoja valtakunnallisia kisoja.

Meillä on urheilijoina naisia ja miehiä sekä poikia ja tyttöjä, joista voimme olla ylpeitä yli laji- ja seurarajojen.

Meillä on Suomen paras Urheilupuisto.

Urheilun merkitys korostuu vaikeina aikoina, koska urheilu on lähtökohtaisesti vapaaehtoista ja useimmiten iloa tuottavaa toimintaa. Nyt koko salolaisen urheilun on kysyttävä: Mitä me voisimme tehdä kaupunkimme eteen?

Tässä kolme ehdotusta alkuun:
1) Alentaa vähävaraisten perheiden lasten kynnystä aloittaa urheiluharrastus – oli kyse sitten kausimaksuista tai varusteista.
2) Luoda toimintaympäristö, joka ei ahdista ja masenna, vaan kannustaa ja kasvattaa – muistetaan miksi ja kenelle tätä tehdään.
3) Päästää työttömät ilmaiseksi otteluihin ja tapahtumiin, joissa on lipunmyynti – harvassa muussa paikassa kokee niin helposti yhteisöllisyyden tunteen kuin urheilukatsomossa.

Toivottavasti myös rankkojen päätösten edessä olevat päättäjät ymmärtävät, että tästäkin tyrmäysiskusta toipumista helpottaa kummasti, jos kaupungilla on terveet ja puhtaat keuhkot.