Ymmärrys Jarkko Niemisen urasta on saavutettu – kohta on kiitosten aika

0

Jarkko Niemisestä on puhuttu viime viikkoina kenties enemmän kuin kertaakaan hänen 14 vuoden mittaisen ammattilaisuransa aikana. Lopettamispäätös, uran viimeinen Wimbledon ja muuten hiljainen sporttikuukausi tekivät Niemisestä Suomen puhutuimman urheilijan kesäkuussa 2015.

Viime viikkoina lukuisat eri mediat ja tuhannet some-aktiivit ovat kiljuneet, miten aliarvostettu Nieminen on. Joidenkin mielestä Nieminen olisi pitänyt valita useammankin kerran Vuoden urheilijaksi. Joidenkin mielestä Nieminen on jopa 2000-luvun kovin suomalaisurheilija.

Itsekin kirjoitin syksyllä 2009 Salohallissa pelatun Davis Cupin yhteydessä, miten suomalaiset eivät täysin ymmärrä Niemisen saavutuksia. Enää en voisi väittää samaa.

Suomalaiset ovat oppineet ajan saatossa arvostamaan ja ymmärtämään Niemisen poikkeuksellista uraa. Mutta suomalaiset eivät ole edelleenkään oppineet pitämään asioita mittasuhteessa.

Jarkko Niemisen uran parhaat yksittäiset saavutukset ovat kaksi tammikuussa Australian avointen aattoviikkona otettua ATP-voittoa ja kolme Grand Slamin puolivälieräpaikkaa. Uransa parhaana vuotenaan 2006 Nieminen voitti uransa ensimmäisen ATP-turnauksen, yhteensä kuusi ottelua Grand Slam -turnauksessa, selvisi Wimbledonin puolivälieriin ja piipahti ATP-rankingin sijalla 13.

Mitään poikkeuksellisen suurta Nieminen ei siis ole voittanut, vaikka hän pysyykin uransa viimeisen kauden ATP-rankingin top-100:ssa jo 14:ttä vuotta peräkkäin. Esimerkiksi Vuoden urheilija -palkinto on sananmukaisesti palkinto kuluneen vuoden saavutuksista, eikä elämänurapalkinto, joita Nieminen tulee kyllä pokkaamaan tulevan vuoden aikana lukuisia.

Niemisen uran suurin saavutus on lopulta se, että hän ulosmitannut täydellisesti potentiaalinsa ja saanut suomalaiset myötäelämään kanssaan koko pitkän uran ajan. Ensin ehkä vähän vähätellen ja kummastellen, mutta lopulta jo kunnioittaen ja kiittäen.

Jarkko Nieminen on saanut suomalaiset ymmärtämään tennistä, pelaamaan tennistä ja nauttimaan tenniksestä. Niemisen vaikutus suomalaiselle tennikselle on sama kuin hänen suosikkiyhtyeensä Metallican vaikutus hevimusiikille.

Ja se ura on vielä pahasti kesken. Monta kahden käden rystyä pitkin linjaa on lyömättä.

 

Juttua korjattu torstaina kello 14:00. Nieminen on selvinnyt kolme kertaa Grand Slam -turnauksen puolivälieriin.