Ennen oli paremmin osa 6/10: Muistatko maratonin MM-vitosen 20 vuoden takaa?

0
Ritva Lemettisen viides sija 20 vuoden takaisella MM-maratonilla oli äärettömän kova suoritus.

Helsingin 1994 EM- ja Göteborgin 1995 MM-kisojen aikalaisilla oli vielä riittävän tuoreessa muistissa maineikkaat Suomen kestävyysjuoksun vuosikymmenet. Ajat, jolloin MM-kisojen viides sija ei ollut oikein minkään arvoinen.

Toisaalta 1990-luvun puoliväli oli myös aikaa, jolloin suomalainen kestävyysjuoksu oli kaikilla mittareilla syvässä lamassa. Arvokisamenestyksistä oli jo yli kymmenen vuotta, ja tuorein niistäkin oli haihtunut jonnekin Martti Vainion ja talonmies Nyrösen touhuiluihin.

Oli helppoa epäillä muidenkin kestävyysurheilijoiden douppaamista. Helsinki City Marathonin kaltaiset juoksutkaan eivät olleet samankaltaisia massatapahtumia kuin tänä päivänä.

Ritva Lemettisen viides sija 20 vuoden takaisella MM-maratonilla oli äärettömän kova suoritus.  Kuva: Lehtikuva/Matti Björkman
Ritva Lemettisen viides sija 20 vuoden takaisella MM-maratonilla oli äärettömän kova suoritus.
Kuva: Lehtikuva/Matti Björkman

Ritva Lemettinen (nyk. Melender) juoksi viidenneksi Göteborgin MM-maratonilla 1995. Ei tuokaan oikein miltään tuntunut, uuvuttihan Valentin Kononen kiinalaisvastustajansa samoilla kaduilla maailmanmestaruuden arvoisesti vielä maratoniakin pidemmällä kävelymatkalla.

Mutta miettikääpä, minkälainen supertähti olisi Lemettinen tänä päivänä. Suomalainen maratonjuoksu on 2000-luvulla tuottanut lähinnä sympaattisia tarinoita Janne Holménin Euroopan mestaruuden kylkeen. Yksi sellainen oli perheenäiti Leena Puotiniemen yltäminen puolivahingossa Lontoon olympiamaratonille.

Ritva Lemettinen ei yltänyt vahingossa MM-kisojen viidenneksi eikä vuotta aiemmin EM-kisojen kuudenneksi Helsingissä. Göteborgissa pronssimitalikin jäi vain hieman reilun minuutin päähän.

Omanlaisensa ympyrä sulkeutui vuonna 2006, kun Ritva Melender voitti Helsinki City Marathonin naisten kilpailun. Tuolloin, 46-vuotiaana Melender alitti vielä kolmen minuutin rajan sijoituttuaan viidenneksi SM-kilpailussa ajalla 2.58,43.

Tällä kaudella kaksi suomalaisjuoksijaa on päässyt alle 20 minuutin päähän Lemettisen SE-ajasta. Laura Markovaara juoksi huhtikuussa Rotterdamissa 2.42,36 ja AnneMari Hyryläinen tammikuussa 2.35,17, joka vie hänet MM-Pekingiin.

Hiljattain 37 vuotta täyttänyttä Hyryläistä ei voi pitää tulevaisuuden maratonien arvokisamitalistina. Odotellessamme Sandra Erikssonin ja kumppanien mahdollista siirtymistä maratonille voimme haikeana muistella Ritva Lemettisen askellusta Göteborgin kaduilla helteisenä elokuun päivänä 1995.

Juttusarjassa esitellään aiemmissa MM-kisoissa esiintyneitä ja sittemmin unohdettuja suomalaisurheilijoita, jotka olisivat Pekingissä Suomen joukkueen tähtiä.

Osa 1/10: Antti Haapakoski

Osa 2/10: Oskari Frösen

Osa 3/10: Taina Kolkkala

Osa 4/10: Ulla Lundholm

Osa 5/10: Tina Rättyä