Ennen oli paremmin osa 9/10: Satusedän seuraajaa odotellessa

0
Wilson Kirwa ja valmentaja Esko Husu Salon urheilukentällä kesällä 1998.

Wilson Kirwa tunnetaan lähes kaikki Suomen kirjastot kiertäneenä satusetänä. Muistaa joku hänen öljylanteensa myös Tanssii Tähtien Kanssa -kilpailusta.

Itse muistan Kirwan vain juoksuradalta.

Wilson Kirwa ja valmentaja Esko Husu Salon urheilukentällä kesällä 1998.
Wilson Kirwa ja valmentaja Esko Husu Salon urheilukentällä kesällä 1998.

Wilson Kirwan urheilu-urassa on monta omituista ja jopa epäilyttävää yksityiskohtaa.
Kirwa saapui Suomeen synnyinmaastaan Keniasta huhtikuussa 1997. Satakuntaan asettunut Kirwa juoksi vain kuusi viikkoa saapumisestaan Porissa 800 metriä aikaan 1.49,57. Se ei vielä saanut yleisurheiluväkeä hereille. Kolme viikkoa myöhemmin Kirwa kellotti Kristiinankaupungissa ajan 1.46,53.

Aika ei kuulosta käsittämättömältä ennen kuin muistuttaa siitä faktasta, ettei tuolloin 22-vuotias Kirwa ollut omien sanojensa mukaan juossut aiemmin kilpaa.

Se taas alleviivaa sitä etumatkaa, jonka Kalenji-heimoon syntyvät saavat juostessaan koko lapsuutensa korkeassa ilmanalassa. Tilastojen mukaan Kalenji-heimon miehet ovat voittaneet viimeisten 35 vuoden aikana noin 40 prosenttia arvokisojen kultamitaleista ja 70 prosenttia kaikista Kenian olympiamitaleista. Kirwa kuului vielä nandi-alaheimoon, jonka jäsenet ovat tuoneet puolet Kalenji-heimon arvokisamitaleista.

Samaan aikaan kun Kirwasta kohistiin Suomessa, toinen kalenji-heimolainen Wilson Kipketer kohahdutti elokuussa 1997 yleisurheilumaailmaa rikkomalla Sebastien Coen 16 vuotta vanhan 800 metrin juoksun ME-ajan. Kipketer edusti tuolloin Tanskaa.

18 vuotta sitten tilanne oli siis se, että Suomeen oli putkahtanut Keniasta täysin tuntematon maileri, joka kellotti 800 metrillä 1.46-aikoja ja tanskalaistunut kenialainen rikkoi juuri Sir Coen rikkomattomana pidetyn ME:n. Ajat olivat todellakin muuttumassa.

Kirwa tuli tunnetuksi myös Perttelissä, kun Hähkänällä asunut valmentaja Esko Husu otti hänet suojatikseen ja antoi myös juoksijalle uuden kodin. Inkereen kentällä vedetyistä harjoituksista Kirwa loikkasi Suomen EM-joukkueeseen asuttuaan vain 15 kuukautta Suomessa.

Kirwasta tulikin kilpailuluvan saatuaan vakiokasvo Suomen arvokisajoukkueissa. Parhaimmillaan hän oli Sevillan MM-kisoissa 1999, jossa hän eteni välieriin huippuajalla 1.46,20, eikä MM-finaalipaikka jäänyt utopistisen kauas.

Kotimaassa Kirwa voitti käytännössä kaikki kisat. Vuonna 2000 Lahden Kalevan kisoissa paikallista Ahkeraa edustanut Kirwa voitti 400, 800 ja 1 500 metrin kultaa – kukaan ei ollut ennen sitä, eikä sen jälkeen pystynyt vastaavaan. Viikkoa ennen Lahden triplaa Kirwa juoksi 800 metrillä ennätyksekseen jääneen ajan 1.44,69, joka jäi vain 59 sadasosaa Ari Suhosen SE-ajasta. Mutta vuoden 2000 olympialaisiin Kirwalla ei ollut oikeutta osallistua, koska Kirwa ei ollut Suomen kansalainen.

Pikkuhiljaa 2000-luvun edetessä Kirwan ajat alkoivat hiipua ja hän jäi kaksissa seuraavissa MM-kisoissa alkueriin. Maailman kärki karkasi lopullisesti.

Yksi syy lienee biologinen. Kirwan ilmoitettu syntymäpäivä on 28.12.1974, mutta mitään virallista dokumenttia siitä ei ole. 40-vuotissynttäreitään joulukuussa viettänyt Kirwa itse kertoi viime maaliskuussa Ylelle, että hän saattaa olla jopa 45–46-vuotias, mikä selittäisi tulosten hiipumisen 2000-luvun alussa.

Wilson Kirwa jäi lopulta yksittäiseksi piristykseksi suomalaiselle yleisurheilulle. Se on kuitenkin varmaa, että niin SUL:n johto kuin suomalainen yleisurheiluväki ottaisi uuden ”kirwan” kiljuen vastaan.

Totuus kun on se, että Pekingin MM-kisojen ainoa suomalainen miesjuoksija on maratoonari Henri Manninen ja Kalevan kisojen 800 metrin kulta voitettiin kolme viikkoa sitten ajalla 1.55,29.

Juttusarjassa esitellään aiemmissa MM-kisoissa esiintyneitä ja sittemmin unohdettuja suomalaisurheilijoita, jotka olisivat Pekingissä Suomen joukkueen tähtiä.

Osa 1/10: Antti Haapakoski

Osa 2/10: Oskari Frösen

Osa 3/10: Taina Kolkkala

Osa 4/10: Ulla Lundholm

Osa 5/10: Tina Rättyä

Osa 6/10: Ritva Lemettinen

Osa 7/10: Tepa Reinikainen

Osa 8/10: Sisko Hanhijoki