Somerniemen Kaskiston kylä ei kuihtunut koulun loppumiseen

0

Somerniemen Kaskiston kylältä loppui lähes 30 vuotta sitten koulu, mutta kylä ei kuollut koulun mukana. Koulun lakkautus sytytti kyläläiset perustamaan kylätoimikunnan, joka osti vanhan alakoulun markalla Someron kunnalta.

Alakoulu on nyt kylän toiminnan keskus, jossa pidetään erilaisia juhlia. Juhannuksena kylällä palaa kokko, ja kerran kuussa kylän naiset käyvät kahvittelemassa vuorotellen toistensa luona. Kaskistolaiset sanovat, että kylässä osataan vielä pitää luontevasti hauskaa toisten kanssa.

Vilhelmiina Halinen muutti mummonmökkiin Kaskistoon yksitoista vuotta sitten Vantaalta. Lopullisesti maalaiskylä valloitti lähiöiden kasvatin, kun rankan lumisateen jälkeen mökille tuli avulias kyläläinen lanaamaan pihaa. Pyytämättä.

Vilhelmiina Halinen (vas.), Jaana Saarni ja Sari Uutela löysivät Somerniemen Kaskiston kylästä oman paikkansa, vaikka kukaan ei ole syntynyt tai kasvanut kylällä.
Vilhelmiina Halinen (vas.), Jaana Saarni ja Sari Uutela löysivät Somerniemen Kaskiston kylästä oman paikkansa, vaikka kukaan ei ole syntynyt tai kasvanut kylällä.