Suomalaiset haluavat siivota ja pestä itse autonsa

0


Siivous, pesunesteen lisääminen ja auton pesu ovat yleisimpiä autoaskareita, joita suomalaiset tekevät itse. Sen sijaan vain hieman yli puolet vaihtaa itse lampun polttimon autoonsa.
Tiedot käyvät ilmi Autoasi-autokorjaamoketjun teettämästä internet-paneelista. Siihen vastasi 1 000 osallistujaa.
– Ajovalojen polttimoiden vaihtaminen on monissa autoissa yllättävänkin työlästä ja hankalaa. Joissain automalleissa akku tai pissapojan säiliö pitää ottaa edestä pois ennen kuin polttimon pääsee vaihtamaan. Pahimmillaan autosta pitää purkaa puskuri, jotta ajovalon saa irrotettua ja polttimoon pääsee käsiksi, kertoo Autoasi-korjaamoiden ketjupäällikkö Antti Korhonen.
– On aina tarkistettava, että uusi polttimo on varmasti kunnolla paikoillaan ja se on oikein kiinnitetty. Väärin kiinnitetty polttimo voi jäädä vinoon ja häikäistä vastaantulijoita tai valaista muuten puutteellisesti. Yleensä polttimoiden käyttöikä on myös hyvin lähellä toisiaan, joten suositeltavaa on samalla vaihtaa myös toisen puolen polttimo. Tällä myös varmistetaan polttimoiden yhtäläinen valoteho, Korhonen muistuttaa.
Nais- ja miesautoilijoiden välillä on selkeitä käyttäytymiseroja autoaskareiden tekemisessä: esimerkiksi 25 prosenttia naisautoilijoista ei lisää pesunestettä autoonsa. Vain 2 prosenttia suomalaisista kysyy neuvoa autohuoltoon liittyvissä kysymyksissä huoltoasemalta.
Tutkimuksessa selvisi myös, että miehet tekevät selkeästi naisia enemmän autoiluun liittyviä tehtäviä. Vain 3 prosenttia autoilevista suomalaismiehistä kertoo, ettei tee mitään autoiluun liittyviä askareita itse. Naisautoilijoista 8 prosenttia ei tee mitään autoiluun liittyviä askareita.

 

 

Nämä autoaskareet autoilevat suomalaiset tekevät itse:
1. Siivous (86 % vastaajista)
2. Pesunesteen lisäys (82 % vastaajista)
3. Pesu (80 % vastaajista)
4. Pyyhkimien sulkien vaihto (67 % vastaajista)
5. Renkaiden vaihto (62 % vastaajista)
6. Lampun polttimon vaihto (58 % vastaajista)
7. Öljyn lisääminen (55 % vastaajista)
8. Jäähdytysnesteen lisääminen (53 % vastaajista)
9. Sulakkeiden vaihto (46 % vastaajista)
10. Akun vaihto (34 % vastaajista)
Lähde: Autoasi-ketjun toteuttama internet-paneeli.