850 jäsenen Salon Seudun Ampujat pistää tänään jalalla koreasti

0
Mikko Mäkitalo kävi lähellä kaksoistrapin olympiapaikkaa vuonna 2004.

Yksi Salon suurimmista urheiluseuroista, 850 jäsenen Salon Seudun Ampujat viettää tänään 50-vuotisjuhliaan.

Seuran virallinen syntymäpäivä on 25.8. 1965. Tuolloin pidettiin seuran perustava kokous ravintola Rikalassa. Tänään 50-vuotisjuhlat järjestetään samassa paikassa.

Yksi seuran pitkäaikaisimmista jäsenistä, nykyinen seurasihteeri Jorma Koski muistaa hyvin, miten SaSAn tarina sai alkuunsa.

– Kävimme 1960-luvulla ampumassa savikiekkoja Perttelissä Inkereen kartanon omistajan Åke Jensenin johdolla. Ampumaseuran perustamisesta oli ollut tuolloin paljon puhetta. Åke innokkaana haulikkoampujana sanoi, että Salon talousalueelle pitää perustaa ampumaseura ja se seura perustettiin, Koski muistelee.

Jensen haali kokoon paikkakunnan vaikuttajia perustavaan kokoukseen, jossa SaSA:n tarina sai alkunsa. Jensenistä tuli myös seuran ensimmäinen puheenjohtaja. Seuran nykyinen puheenjohtaja on Asko Terkola.

SaSAn pitkän historian salaisuus on onnistunut organisointi. Seurassa on kahdeksan jaostoa, jotka toimivat itsenäisesti myös talouden osalta. Eli seura toimii yhtä hyvin kuin jaostonsa.

– 1980-luvun loppupuolella Suomen Ampumaurheiluliitto antoi ukaasin, jonka mukaan seurojen talous olisi pistettävä yhden tilin taakse, muuten tulisi konkurssi. Kävikin päinvastoin.

– Meillä jokainen jaosto toimii hyvin ja käyttörahaakin on kertynyt. Kun omalle aselajilleen saa toimia, homma onnistuu. Esimerkiksi haulikkoampujat eivät välttämättä hunteeraa kiväärimiesten touhuja ja päinvastoin, Koski kertoo.

Hevonpään ampumaradalta löytyy rada kaikille tärkeimmille aselajeille.
Hevonpään ampumaradalta löytyy radat kaikille tärkeimmille aselajeille.

SaSAn pääasiallinen tulonlähde on jäsenmaksut, joista maksetaan taas liitolle kovalta kuulostava seuramaksu, noin 20 000 euroa.

SaSAn toiminnan sydän on Hevonpään ampumaurheilukeskus, jota on korjattu ja kunnostettu vuosien saatossa ajan vaatimuksia vastaavaksi. On tehty ympäristöluvan vaatimia meluvalleja, hankittu EU-rahalla elektronisia taululaitteita ja luotu toimiva systeemi luotien ja hylsyjen kierrätykseen.

Hevonpää onkin yksi Suomen toimivimmista ja monipuolisimmista ampumakeskuksista. Ja ennen kaikkea kilpailijoiden keskuudessa pidetty paikka.

SaSAn kilpailutoiminnan lippulaiva on ensi kesänä jo 48:nnen kerran järjestettävät Salon Ampumakisat, joka on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty kilpailu.

SaSAn kolmikko Jorma Koski (vas)., Jorma Uusitorppa ja Pentti Vavuli vuosituhannen alussa.
SaSAn kolmikko Jorma Koski (vas)., Jorma Uusitorppa ja Pentti Vavuli vuosituhannen alussa.

SaSAn jäsenistö koostuu suurelta osin keski-ikäisistä ja vähän varttuneimmista miehistä. Koski myöntää, että veri saisi vaihtua vähän rivakammin.

– Kyllä tämä meidän porukka alkaa olemaan jo vanhaa. Itsekin täytän kohta 70 vuotta, vaikka en sitä tahdokaan uskoa, Koski velmuilee.

Naisia 850 jäsenen joukossa on noin 30. Nuoria pyritään saamaan mukaan toimintaan muun muassa Ollikkalan koulussa järjestettävän ampumaurheilukoulun avulla.

– Ongelma on se, että jos olisi enemmän vetäjiä, olisi enemmän osanottajiakin, Koski uskoo.

Malmikankare
SaSAssa harrastetaan myös mustaruutiammuntaa. Kuvassa esimerkin antaa Seppo Malmikankare.

 

SaSAn menestyneitä urheilijoita:

Juha Rannikko, Olympiakisojen 12:s sija Moskovassa 1980. Villikarjuammunnan maailmanmestaruus 1978. Salon paras urheilija seitsemän kertaa peräkkäin (1974–1980).

Mikko Mäkitalo, kävi lähellä kaksoistrapin olympiapaikkaa 2000-luvulla, Salon vuoden urheilija 2005.

Ari Simola, moninkertainen Suomen mestari ja SE-mies trapissa.

Karoliina Helle, ilmapistoolissa Suomen mestaruuksia ja menestystä kv. kisoissa.

Kurt Thune, vuoden 1988 olympiaedustaja pienoiskiväärissä, liittyi SaSAn jäseneksi huippu-uran jälkeen.

SaSA:n 50-vuotisjuhlat tänään ravintola Rikalassa. Tervehdysten vastaanotto kello 17–18.

Mikko Mäkitalo kävi lähellä kaksoistrapin olympiapaikkaa vuonna 2004.
Mikko Mäkitalo kävi lähellä kaksoistrapin olympiapaikkaa vuonna 2004.