Salon ja Raaseporin rajalla elävien susien alkuperä saattaa selvitä

0

Salon ja Raaseporin rajalle asettuneiden susien alkuperä saattaa ratketa meneillään olevassa dna-analyysissä. Selvitykseen kerätään parhaillaan susien ulostenäytteitä muun muassa Perniön ja Kiskon suunnasta.
Näytteitä keräävät metsästäjät ja luonnossa liikkujat, jotka kuuluvat koulutettuun keräysverkostoon.
– Ensimmäisiä näytteitä on jo löytynyt, kertoo tutkimusmestari Antti Härkälä Luonnonvarakeskus Lukesta.
Dna-analyysi liittyy laajempaan kokonaisuuteen, jossa näytteitä tulee eri puolilta Suomea Turun yliopistoon analysoitaviksi. Tutkimustuloksia ei vielä ole, mutta yliopistossa on tekeillä susien sukupuu. Tähän aineistoa on kerätty parisen vuotta Pyhäjärven seudulta.
Dna-analyysin selvitystyö jatkuu ensi vuoden puolelle.

Härkälä muistuttaa, että näytteiden kerääminen ei ole mikään jokamieslaji. Jos joku muu kuin keräysverkostoon kuuluva epäilee löytäneensä suden ulostetta, ne kannattaa jättää maastoon ja ilmoittaa suurpetoyhdysmiehelle.
– Maastossa ne on helpompi tunnistaa, Härkälä sanoo.

Dna-analyysiin kerätään näytteitä myös kuolleista susista.