Tietovuotaja paljastaa: USA:n lennokki-iskut tappaneet pääosin siviilejä

0

Tietovuotaja on vuotanut salaisia dokumentteja Yhdysvaltain lennokki-iskuista nettilehti The Interceptille.
Dokumentit paljastavat, että Yhdysvaltojen tekemissä lennokki-iskuissa moni kuolleista ollut siviilejä, vaikka tarkoituksena on ollut pommittaa terroristeja.
Lehden mukaan dokumentit on luovuttanut sille tiedusteluyhteisössä työskentelevä henkilö, joka on ollut tekemissä lennokki-iskujen kanssa.
The Interceptin mukaan lennokit ovat olleet alusta lähtien Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman ”lempiaseita”, joilla Yhdysvaltain hallitus on voinut eliminoida vaarallisina pitämänsä ihmiset ilman oikeudenkäyntiä. Tietovuotaja haluaa tuoda dokumentit julkisuuteen, koska hän tahtoo yleisön ymmärtävän, miten ihmisiä sijoitetaan listalle. Hän kutsuu tekoja salamurhiksi.
– Ihmisille langetetaan kuolemantuomio ilman varoitusta – mikä on jo erittäin väärin, lähde sanoo.
Siviilikuolemat johtuvat esimerkiksi epäluotettavista tiedustelutiedoista. Lähteen mukaan Yhdysvallat myös peittelee iskuissa kuolleiden siviilien määrää väittämällä, että tuntemattomat ihmiset kuuluisivat terroristien joukkoon. Lähteen mukaan Yhdysvallat ei aina edes tiedä tarkkaan, keitä se on tappanut.
Lehden mukaan harhaiskut itse asiassa kasvattavat ihmisten katkeruutta Yhdysvaltoja kohtaan ja tekevät terrorismin vastaisesta sodasta tuloksetonta.

Snowdenin luottotoimittajat verkkolehden taustalla

Sekä Yhdysvaltojen puolustusministeriö että Valkoinen talo kieltäytyivät kommentoimasta dokumentteja lehdelle.
Verkkolehti The Interceptin perustajiin kuuluvat Glenn Greenwald ja dokumenttiohjaaja Laura Poitras, jotka toivat tietovuotaja Edward Snowdenin tiedot julkisuuteen kaksi vuotta sitten. Myös Intercept julkaisi Snowdenin tietoja.
Hiljattain Twitter-tilin avannut Snowden noteerasi myös lehden paljastukset ja kutsui niitä vuoden merkittävimmäksi turvallisuuspaljastukseksi.

https://theintercept.com/drone-papers
https://theintercept.com/drone-papers
https://theintercept.com/drone-papers

STT

Kuvat: