Arhinmäki: Vasemmistoliiton johtoon paljon ehdokkaita

0

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoo, että hänen on helppo jättää puheenjohtajan tehtävä, koska puolueessa on useita mahdollisia ehdokkaita hänen seuraajakseen. Arhinmäki ei kommentoi, ketä hän itse kannattaisi puheenjohtajaksi.
Yhtenä mahdollisuutena hän nimeää kansanedustaja Li Anderssonin, jonka ehdokkuudella puolueen johtoon on spekuloitu jo kauan.
– Yhtälailla potentiaalisia ehdokkaita ovat Aino-Kaisa Pekonen, Hanna Sarkkinen ja Merja Kyllönen, ja Jari Myllykoskihan on jo ilmoittanut hyvissä ajoin olevansa ehdolla, Arhinmäki kommentoi.
– Selvää on se, että meillä on todella paljon ehdokkaita, joista kuka tahansa voi tulla valituksi.
Li Andersson ei vielä osaa sanoa, lähteekö ehdolle puolueen johtoon, mutta hän kertoo harkitsevansa sitä vakavasti.
– Kyselyitä on tullut, mutta en ole päättänyt vielä mitään.
Andersson ei osaa myöskään osaa arvioida, milloin hän tekee päätöksensä asian suhteen.
Samassa veneessä Anderssonin kanssa on myös vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen.
– Harkitsen asiaa vakavasti, mutta en ole päättänyt mitään, Pekonen sanoi.
Pekonen on vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja, Andersson toinen ryhmän varapuheenjohtajista.
Kansanedustaja Hanna Sarkkinen ei myöskään vielä kommentoi tarkemmin omaa mahdollista ehdokkuuttaan.
– Harkitsen asiaa vakavasti ja uskon myös, että koko eduskuntaryhmä harkitsee vakavasti. Pidän sitä hyvänä, että meillä olisi useita varteenotettavia ehdokkaita, jolloin kisasta tulisi aito ja positiivisessa hengessä käytäisiin keskustelua, Sarkkinen sanoi.
Kansanedustaja Jari Myllykoski ilmoitti jo pian eduskuntavaalien jälkeen pyrkivänsä puolueen johtoon, eikä hän ole muuttanut mieltään.
– Motivaationi perustuu siihen, että haluan avointa keskustelua puolueen politiikasta, Myllykoski kommentoi.
Europarlamentaarikko Merja Kyllöstä STT ei vielä ole tavoittanut.
Arhinmäki ilmoitti tänään, ettei ole enää käytettävissä puheenjohtajaksi, vaan kesän puoluekokouksessa valitaan puolueelle uusi vetäjä. Hän kertoi tehneensä päätöksen asiasta jo kolme vuotta sitten.
Arhinmäki on johtanut vasemmistoliittoa seitsemän vuotta. Vasemmistoliiton puoluekokous pidetään ensi kesäkuussa Oulussa.

Politiikan tutkija: Fiksu aika vaihdokselle

Vasemmistoliiton puheenjohtajan vaihdos on ajoitettu hyvin, arvioi erikoistutkija Mari K. Niemi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta. Niemen mukaan puoluejohtajan vaihdos voi tarjota vasemmistoliitolle paljon julkisuutta, etenkin jos mukana on useita ehdokkaita. Eduskuntavaalien tulos oli puolueelle pettymys, mutta johtajavaihdos ja sen tuoma huomio voi parhaassa tapauksessa saada kannatuksen nousuun.
Niemi myös huomauttaa, että mielipidemittausten perusteella juuri työväenpuolueisiin samaistuvat äänestäjät etsivät uutta kotia. Perussuomalaiset ovat menettäneet kannatustaan ja samaan aikaan SDP:n kannatus on noussut. Niemen arvion mukaan johtajavaali tarjoaa vasemmistoliitolle hyvän mahdollisuuden nousta keskustelun eturiviin.

STT

Kuvat: