Lukeminen kannattaa – aina

0

SATU JÄRVINEN. Oletko koskaan miettinyt, mikä on arvokkain taitosi? Jotain, josta et haluaisi luopua mistään hinnasta.
Itselleni se on lukutaito. En voisi kuvitella selviäväni ilman sitä. Mutta maailmassa on edelleen satoja miljoonia ihmisiä, joille lukutaidottomuus on todellisuutta.
On ymmärrettävää, että kehitysmaissa on pulaa pätevistä opettajista, eikä kaikilla lapsilla ole mahdollisuutta päästä kouluun. Mutta on ollut hätkähdyttävää lukea tuoreita tutkimustuloksia, joiden mukaan lukutaito on rapistumassa myös Suomessa. Jo joka kymmenes meistä ymmärtää lukemaansa niin huonosti, ettei selviä arkisesta asioinnista ilman apua.
Huolestuttavin tilanne on nuorilla, joilla puutteellinen lukutaito sulkee ovia opiskeluun ja työelämään. Ilman riittävän hyvää lukutaitoa on myös vaikeaa pitää kiinni omista oikeuksistaan tai osallistua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Pidämme lukutaitoa helposti itsestäänselvyytenä, mutta tosiasiassa sekin vaatii käyttöä.  Onneksi jokainen ihminen voi ylläpitää ja parantaa omaa lukutaitoaan varsin helposti lukemalla muutaman minuutin joka päivä. Pelkkä mekaaninen lukutaito ei kuitenkaan enää riitä. On entistä tärkeämpää myös ymmärtää lukemansa. Nykyään puhutaankin monilukutaidosta. Meidän on osattava tulkita painetun kirjallisen materiaalin ohella myös monimuotoista verkkoaineistoa, ja taitojen tulee ulottua sanojen lisäksi myös kuviin ja ääniin. Eikä rivien välejäkään sovi unohtaa.
Näyttää siltä, että kodin luomaa myönteistä lukuilmapiiriä kaipaisi yhä useampi. Etenkin isien positiivisen esimerkin tärkeyttä on haluttu korostaa, sillä pojat ovat yleisesti ottaen tyttöjä laiskempia lukijoita. Lukuharrastukseen innostamista ei tule jättää pelkästään koulun tehtäväksi. Perheen yhteinen päivittäinen lukuhetki vaikkapa iltasadun parissa voi olla todellista laatuaikaa, joka kantaa hedelmää pitkälle tulevaisuuteen. Alkuun pääsee mainiosti myös Aku Ankkaa lukien.

Kuluva vuosi on Kirjan vuosi. Se on hieno kunnianosoitus kirjalle, joka on avain parempaan maailmaan. Kampanjan tarkoituksena on edistää kirjallisuuden asemaa ja lisätä kirjojen lukemista.
Omiin lukutottumuksiini en ole vuoden aikana muutoksia tehnyt. Luen oikeastaan aina, kun siihen on mahdollisuus. Nyt meneillään olevassa marraskuun lukuhaasteessa tavoitteena on lukea muuta kuin työkirjallisuutta vähintään kolmekymmentä sivua päivässä. Himolukijalle haaste olisi tosin paljon suurempi, mikäli annettua sivumäärää ei saisi ylittää. Minulle lukeminen on yleensä suorastaan nautinto, ei ikävä velvollisuus.
Kirjat sivistävät ja viihdyttävät. Tarinoiden kautta voimme oppia ymmärtämään erilaisia tapoja ajatella ja toimia. Kirjojen avulla meillä on mahdollisuus matkata ajassa ja paikassa vaivattomasti ja edullisesti vaikka maailman ääriin. Taidanpa suunnata kulkuni seuraavaksi Barcelonaan.
Onneksi kotoani löytyy vielä muutamia lukemattomia teoksia, sillä menee vielä tovi, ennen kuin pääsen tutustumaan kirjaston entistä laajempaan Vaski-valikoimaan. Maltan tuskin odottaa.

Kirjoittaja on salolainen kasvatustieteen tohtoriopiskelija.