Helsingissä mielenosoittajat vaativat markkaa takaisin ja rajoja kiinni

0

Itsenäisyyspäivän mielenilmaisuissa Helsingissä on vaadittu muun muassa eroa EU:sta, markkaa takaisin, rajoja kiinni ja oikeutta 90-luvun laman uhreille.
Kampin keskuksen edessä ollut ryhmä marssi puheet pidettyään läheiselle Kansalaistorille ja yhdistyi siellä olleeseen mielenosoitukseen neljän aikaan iltapäivällä.
Musiikkitalon ja Kiasman kupeessa sijaitsevalle Kansalaistorille on kokoontunut paikalla olleen STT:n toimittajan mukaan noin 400 ihmistä. Tilaisuudessa pidettiin puheita, katseltiin ruudulta videopätkiä ja huudettiin iskulauseita.
Poliisi on saanut Helsinkiin vahvistuksia myös maakunnista.
Poliisilla on käytössä useita uudentyyppisiä Mörkö-ajoneuvoja. Mörkö on suojattu tavallista poliisiautoa paremmin ja soveltuu siksi käytettäväksi esimerkiksi väkivaltaisiksi äityvien mielenosoitusten hillitsemisessä.

Valtakunnallinen paraati marssittiin Jyväskylässä

Itsenäisyyspäivän valtakunnallisessa sotilasparaatissa Jyväskylässä yleisö sai nähdä muun muassa uusia Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunuja sekä Hornet-hävittäjien ja NH90-kuljetushelikopterien ylilennon. Paraatiin osallistui kaikkiaan noin 650 varusmiestä ja kantahenkilökuntaan kuuluvaa sekä viitisenkymmentä ajoneuvoa.
Paraatijoukkoja komensi ilmavoimien esikuntapäällikkö prikaatikenraali Petri Tolla ja paraatin otti vastaan ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Kim Jäämeri.

Jumalanpalveluksessa kolme presidenttiä

Itsenäisyyspäivän perinteinen ekumeeninen juhlajumalanpalvelus pidettiin Helsingin tuomiokirkossa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolisoineen osallistui jumalanpalvelukseen kuten myös entisistä presidenteistä Tarja Halonen ja Martti Ahtisaari puolisoineen.
Saarnan toimitti Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala.
Uspenskin katedraalissa järjestettiin jo aamupäivällä Helsingin metropoliitta Ambrosiuksen johdolla kiitosrukouspalvelus, johon presidenttipari myös osallistui.

STT

Kuvat: