Vilpas voitti Salohallin poikkeuksellisessa hurmoksessa Bisonsin

0
VIlppaan Doug Wiggins ja Bisonsin maajoukkuemies Tuukka Kotti kävivät kovaa korinalustaistelua.
VIlppaan Doug Wiggins ja Bisonsin maajoukkuemies Tuukka Kotti kävivät kovaa korinalustaistelua.
VIlppaan Doug Wiggins ja Bisonsin maajoukkuemies Tuukka Kotti kävivät kovaa korinalustaistelua.

Vilpas otti lähihistoriansa makeimman voiton keskiviikkona, kun joukkue kaatoi syyskauden viimeisessä ottelussaan loimaalaisen Bisonsin pistein 58–57.

Varsinais-Suomen Derbyn voitosta tekee erityisen makean se, että se tuli pitkään voittamattomana olleesta Bisonsista ja peräti 1 515 katsojan edessä. Tunnelma Salohallissa oli myös parempi kuin kertaakaan 2010-luvulla – kiitos Vilppaan yli satapäisen kannattajaryhmän.

Ottelu alkoi jättiyleisön edessä nihkeästi. Vilpas teki ensimmäisen pelitilannekorinsa vasta viidennellä minuutia ja Bisons nykäisi heti alussa 2–7-johdon. Vähäkorisuus jatkui koko avausneljänneksen, joka päättyi 10–15 Bisonsille.

Eikä toinenkaan neljännes avannut Vilppaan patoja. Tutun tiiviisti puolustanut Bisons kasvatti etumatkaansa tasaisesti, eikä Vilpas tuntunut onnistuvan hyökkäyspäässä missään. Vaikka Vilppaan puolustuspelaaminen oli hyvällä tasolla, oli VTB-liigassa kovuutta keränneen Bisonsin puolustus vielä kahta pykälää parempaa. Jopa pallon ilmaan saaminen tuotti Vilppaalle suuria ongelmia ensimmäisen vartin aikana.

Vilppaan onneksi Bisons heitti ottelun ensimmäisellä puoliskolla 16 kolmosyrityksestään vain yhden sisään, vaikka loi jatkuvalla syötöllä vapaita heittopaikkoja kaaren taakse. Niinpä tauolle lähdettiin Bisonsin ”vain” kahden pisteen johdossa 26–28.

Ottelu jatkui tauon jälkeen edelleen erittäin vähäkorisena, joskin viihdyttävänä ja fyysisenä taisteluna. Kun Bisons ei edelleenkään osunut kaaren takaa, pysyi tilanne tasaisena ja Vilpas mukana voittotaistelussa.

Vilpas teki päätösneljänneksen alussa seitsemän pistettä putkeen ja käänsi tilanteen 42–43 tilanteeseen 49–43 kapteeni Juho Nenosen johdolla. Nenosen illan viides kolmen pisteen kori kasvatti Vilppaan johdon seitsemään pisteeseen (52–45).

Bisons tuli ottelun viimeisellä minuutilla pisteen päähän Paul Hillin vapaaheitoilla. Vilpas ei saanut viimeisessä hyökkäyksessään tehtyä koria ja näin ratkaisu jäi Bisonsin käsiin. Vilppaan Monyea Pratt kuitenkin torjui Jacob Burtschin viimeisen sekunnin heiton ja ennennäkemättömät juhlat Salohallissa alkoivat – osa kannattajaryhmästä ryntäsi jopa kentälle.  Pienen rauhoittelun jälkeen kapteeni Nenonen johdatti joukkueensa kannattajakatsomon eteen yhteislaulua varten – ennennäkemätöntä sekin.

Nenonen oli illan suurin hahmo heitettyään 21 pistettä. Bisonsin taustavaikuttaja Aleksi Valavuori oli luvannut ennen ottelua Nenosen jokaisesta onnistuneesta kolmen pisteen korista sata euroa salolaiselle juniorikoripalloilulle. Nenonen heitti kymmenestä yrityksestä viisi kolmosta sisään, ja tienasi näin junioreille 500 euroa.

Nenosen lisäksi Vilppaasta tärkeässä roolissa oli jenkkikolmikko, josta Cavell Johnson ja Monyea Pratt ottivat kymmenen levypalloa mieheen ja Doug Wiggins teki 13 pistettä ja antoi viisi koriin johtanutta syöttöä. Varjojen mailla alkukauden vaeltanut Sami Ikävalko piristyi ja heitti seitsemän pistettä. Vilpas pelasi ottelussa ilman Austin Dufaultia.

Vilppaan seuraava ottelu on keskiviikkona 30.12. Salohallissa Tampereen Pyrintöä vastaan.