Carunan sähkönsiirron hintaan kova korotus – Energiavirasto seuraa siirtoyhtiöiden tuottoja

0
Kova tuuli voi riepotella lauantaina sateenvarjoja ja muutakin irtaimistoa. Kuva: SSS-arkisto

Myrskyt ovat osoittaneet, kuinka haavoittuvainen nykyinen sähköverkko on.

Ilmajohtojen vaihtaminen maakaapeleiksi tuo tuntuvia korotuksia sähkön siirtohintoihin. Caruna Oy on ilmoittanut nostavansa hintoja keskimäärin 27 prosenttia maaliskuun alussa.

– Caruna taitaa olla ensimmäinen korottaja, mutta muutkin verkonhaltijat nostavat varmasti hintojaan, analyytikko Mikko Friipyöli Energiavirastosta uskoo.

Energiavirasto on arvioinut, että siirtohinta saattaa joissain yhtiöissä nousta vielä jopa viisikymmentä prosenttia.
Pari vuotta sitten voimaan tullut sähkömarkkinalaki vaatii verkonhaltijoita panemaan verkkonsa kuntoon vuoteen 2029 mennessä. Sähkönjakelusta vastaavia yhtiöitä on Suomessa kymmeniä, ja Caruna on niistä suurin.

– Caruna Oy:llä on varmasti merkittäviä investointipaineita, johtaja Veli-Pekka Saajo Energiavirastosta arvioi.

Energiaviraston mukaan maamme sähkönjakeluverkko vaatii yli kahdeksan miljardin euron investoinnit. Caruna kertoo uudistavansa ja kehittävänsä omaa sähköverkkoaan noin 170 miljoonalla eurolla vuodessa.

Keskiverron kotitalouden sähkölaskusta siirron osuus oli tammikuun alussa 30 prosenttia ja sähkön osuus 36 prosenttia. Veroja laskussa oli 34 prosenttia. Carunan hinnankorotus voi tietää sähkölämmitteisen omakotitalon asukkaalle liki kolmensadan euron lisälaskua vuodessa.

Energiavirasto valvoo, etteivät siirtoyhtiöt käytä monopoliasemaansa väärin ja peri ylihintaa asiakkailtaan. Se määrittää kullekin yhtiölle kohtuullisen tuoton ja varmistaa, että tarvittavat investoinnit tulevat tehtyä.

 

Lue lisää perjantain Salon Seudun Sanomista