Poliisiylijohtaja katupartioinnista: Hyvä, että turvallisuuskysymykset kiinnostavat

0

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo pitävänsä poliisin kannalta hyvänä asiana, että turvallisuuskysymykset kiinnostavat suomalaisia ja että vapaaehtoistyö on kunniassa. Esimerkiksi katupartioinnin pitää kuitenkin tapahtua lain sallimien rajojen sisällä.
– Tietysti toivon, että laitetaan jäitä hattuun eikä anneta tunteille sijaa tässäkään asiassa, hän sanoo STT:lle.
Kolehmainen kuvailee, että vapaaehtoistoiminta pitää kanavoida niin, että sillä saavutetaan jotain hyvää. Yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen liittyvät tehtävät ja mahdollinen voimankäyttö kuuluvat viranomaisille, Kolehmainen muistuttaa.
Poliisihallitus ei ole ohjeistanut paikallispoliiseja siinä, miten katupartiointiin tulisi suhtautua. Poliisiylijohtajan mukaan asiassa ei tarvita ohjeistusta, koska linjat ovat kaikilla tiedossa.

”Totta kai on eroa”

Katupartioinnilla on tavallisesti viitattu esimerkiksi asukasyhdistysten toimintaan. Poliisiylijohtaja myöntää, että eroa on siinä, puhutaanko perinteisestä vapaaehtoistoiminnasta ja talkootyöstä vai jostakin ryhmästä, joka on julkisesti ilmoittanut olevansa vaikkapa äärioikeistolainen.
– Totta kai on eroa. Näitten kesken arvottaminen lähtee kokonaisarvioinnista.
Kolehmainen mainitsee, että esimerkiksi Suomen Vastarintaliike on ilmoittanut olevansa äärinationalistinen.
– Suojelupoliisi on meillä lain mukaan vastuussa näistä isänmaan turvallisuuteen liittyvistä asioista, ja paikallispoliisi tukee myöskin tässä tehtävässä.
Joitakuita suomalaisia saattaa pelottaa, jos katukuvaan ilmestyy partioimaan muita kuin poliiseja. Kolehmainen kehottaa luottamaan siihen, että viranomaiset hoitavat oman tehtävänsä ja huolehtivat turvallisuudesta.
– Viranomaiset pyrkivät parhaansa mukaan turvaamaan kaikkien turvallisuuden, niin maahanmuuttajien kuin kantasuomalaistenkin, hän sanoo.

STT

Kuvat: