Luontoväki valittanut sudenkaatoluvasta

0

Salon seudun luonnonsuojeluyhdistys ja Raaseporin luonto ja ympäristö ovat valittaneet Salon ja Raaseporin sudenkaatoluvasta Helsingin hallinto-oikeuteen.
Valituksessa todetaan, että sudenmetsästyksen salliminen vaarantaa Raaseporin ja Salon rajamailla elävän susilauman olemassaolon.

 

– Salon seudun luonnonsuojeluyhdistys ei vastusta yleisesti susien kannanhoidollista metsästystä, mutta Raaseporin ja Salon alueelle vasta viime vuonna syntynyt susilauma ei täytä edellytyksiä, joiden perusteella pyyntilupa voitaisiin myöntää, Salon seudun luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Janina Mäkinen sanoo.
Suomen Riistakeskus on myöntänyt luvan yhden suden pyytämiseksi Raaseporin ja Salon alueella elävästä laumasta. Metsästyksen on määrä alkaa 23. tätä kuuta.
Laumassa on tammikuun jälkihavaintojen perusteella laskettu olevan kaksi emoa ja viisi pentua.
– Susiasia ei ole yksinkertainen. Ihmisten huoli eläimistään on aitoa ja lauman läheisyydessä aiheellistakin. Valituksen tekeminen herätti runsasta keskustelua myös yhdistyksen sisällä, Mäkinen toteaa.

Myös Luontoliiton Uudenmaan piiri on valittanut sudenkaatoluvasta.

– Uudellamaalla on kyseessä alueen ensimmäinen susipentue yli sataan vuoteen. Tässä tapauksessa ei voida puhua vakiintuneesta susireviiristä, sanoo Luonto-Liiton Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Petro Pynnönen.
Luonto-Liitto arvostelee myös sitä, että metsästysajankohta on määritelty susien lisääntymisajalle.
– Susien metsästäminen niiden kiima-aikana on ristiriidassa luonnonsuojelulain kanssa, sillä laissa kielletään rauhoitettujen eläinten häiritseminen erityisesti niiden lisääntymisaikana, huomauttaa Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja Mari Nyyssölä-Kiisla.

Salon ja Raaseporin rajalla elävän susilauman pentuja riistakamerakuvassa kesällä.