Salo kirjaston lehtihyllyt tyhjenevät ja kokoelmat vanhenevat säästöjen takia

0
Kirjaston lehtihyllyssä on säästöjen takia tyhjiä reikiä.

Kirjaston lehtihyllyssä on säästöjen takia tyhjiä reikiä.
Salon kirjaston kokoelmat vanhenevat kaupungin jatkuvien säästöjen takia. Esimerkiksi kalliita lääketieteen tietokirjoja ja lakikirjoja ei voida uusia riittävän nopeassa tahdissa. Kirjasto on joutunut karsimaan reilusti myös lehtitilauksiaan.
Kirjastopalveluiden esimiehen Jaakko Lindin mukaan pääsyy heikennykseen on kirjaston hankintamäärärahojen leikkaaminen. Kirjasto käytti hankintoihin vielä vuonna 2012 runsaat 550 000 euroa eli kymmenen euroa asukasta kohti. Sen jälkeen määrärahat ovat pienentyneet joka vuosi. Tänä vuonna summa on 308 000 euroa.
– Ihmeellistä päättelykykyä ei tarvita ymmärtääkseen, että tällä on jotain merkitystä, Lind sanoo.
Vaski-kirjastoyhteistyön ansiosta kirjoja on mahdollista lainata Turusta. Toisaalta Vaski on aiheuttanut sen, että osa Saloon ostettavasta aineistosta on kalliimpaa kuin aiemmin, jolloin Salo kilpailutti hankintansa itse.
Kirjastoa vaivaa myös henkilöstön puute. Kirjastossa on kaikkiaan 36 työntekijää. Uuden Salon aikana määrä on pudonnut kymmenellä.
Työntekijöiden vähyys tarkoittaa käytännössä, että esimerkiksi lähikirjaston ainoan työntekijän sairastuessa lyödään herkästi lappu luukulle. Tuuraajia ei ole aina varaa irrottaa pääkirjastosta nopealla aikataululla.