Björn Wahlroos: Nordea tai sen asiakkaat eivät ole toimineet väärin

0

Nordea tai sen asiakkaat eivät ole tehneet mitään väärää lainsäädännön, pankkisääntelyn tai sisäisten sääntöjen mukaan, kommentoi pankkikonserni Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos panamalaisyhtiö Mossack Fonsecaan liittyvää veroparatiisikohua. Wahlroosin mukaan kaikki on tehty kuten kuuluu.
– Ilmeisesti asiakkaatkaan eivät ole tehneet mitään väärää, Wahlroos sanoi ennen UPM:n yhtiökokousta Helsingin messukeskuksessa.
– On toinen asia, halutaanko tällaisen toiminnan kanssa olla tekemisissä.
Wahlroos kertoo kuulleensa koko asiasta vasta kaksi tai kolme viikkoa sitten maaliskuussa.
– En ollut tietoinen koko bisneksestä ennen kuin sain kuulla siitä, joten minulla ei ollut mitään mahdollisuutta antaa ohjeistuksia asian suhteen.
Hän sanoo olevansa tietenkin aina huolissaan Nordean maineesta, mutta uskoo asian saavan oikeat mittasuhteet selvitystyön myötä.
– Koko asian mittaluokka on vähän pienempi kuin mitä mediassa on mainittu.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki esitti tänään Twitterissä, että Wahlroos kutsuttaisiin eduskuntaan kuultavaksi. Myös Ruotsissa vasemmistopuolueen johtaja Jonas Sjöstedt on vaatinut, että Wahlroos tulee kertomaan Nordean toimista Ruotsin valtiopäiville.
Hymyilevä Wahlroos kertoi menevänsä mielellään Ruotsin parlamentin kuultavaksi, jos virallinen kutsu käy. Hän on valmis puhumaan asiasta myös Suomen eduskunnalle.
Panaman papereissa paljastettiin muun muassa, että konsernin Luxemburgin-haara on perustanut asiakkailleen satoja veroparatiisiyhtiöitä vuosina 2004-2014.
Wahlroos sanoi aiemmin Hufvudstadbladetille, ettei olisi hyväksynyt järjestelyitä, jos hän olisi ollut niistä päättämässä. Hän sanoo ymmärtävänsä, että asia herättää keskustelua tiukkoina taloudellisina aikoina.
– Haluaisin kuitenkin painottaa, että puhumme olemattoman pienistä rahasummista, Wahlroos sanoi lehdelle.

Nordea perkaa kaikki offshore-rakenteensa

Panamalainen Mossack Fonseca ei ole ainoa Nordean yhteistyökumppani, joka on tarjonnut vastaavia offshore-palveluita, kertoi Nordea Tukholman lehdistötilaisuudessa. Nordean mukaan useampi yhtiö on tarjonnut vastaavaa palvelua.
Nordea on päättänyt lopettaa yhteistyön asianajotoimisto Mossack Fonsecan kanssa sen jälkeen, kun yhtiön ja Nordean on julkisuudessa syytetty olleen vähintäänkin harmaalla alueella asiakkaiden verotuskäytäntöjen valvomisessa.
Nordea kertoo, että se aikoo perata kaikki offshore-rakenteet, mutta tällä hetkellä yhteistyö on päätetty lopettaa vain Mossack Fonsecan kanssa. Konsernista painotetaan, että offshore-yhtiön perustaminen ei välttämättä liity veronkiertoon vaan sen taustalla voivat olla esimerkiksi turvallisuussyyt.
Aloite offshore-yhtiöiden perustamiseen on tullut aina asiakkailta, yhtiö kertoo. Nordean mukaan se on auttanut asiakkaitaan joissain hallinnollisissa asioissa eikä se ole laskuttanut asiakkaitaan tästä avusta. Nordean mukaan se ei ole ostanut yrityksiä panamalaiselta Mossack Fonsecalta tai muilta vastaavia palveluita tarjoavilta yhtiöiltä.
Se ei ole myöskään saanut palkkioita Mossack Fonsecalta.
Nordea on kertonut muuttaneensa toimintatapojaan verotarkastusten kanssa vuonna 2009. Käytäntöjen muuttaminen sai osan asiakkaista katoamaan.
– Menetimme noin 4 000 asiakasta, konsernijohtaja Casper von Koskull kertoi.

Tarkastusvaliokunta selvittää veroparatiisien käyttöä

Eduskunnan tarkastusvaliokunta selvittää kansainvälisen veronkierron ja veroparatiisien käyttöä. Valiokunta aikoo kuulla muun muassa alan asiantuntijoita ja Suomessa toimivia rahoituslaitosten edustajia.
Tarkastusvaliokunta on aiemmin arvioinut kansainvälisestä veronkierrosta aiheutuvia veronmenetyksiä vuosina 2011 ja 2015.
Panama-paljastusten myötä myös eduskunnan talousvaliokunta aikoo arvioida kevään aikana harmaan talouden torjunnan etenemistä.

https://www.hbl.fi/artikel/wahlroos-jag-hade-inte-valt-att-samarbeta-med-mossack-fonseca/

STT

Kuvat: